Salkić: Nemamo pravo zaboraviti zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je u mjestu Kljuna kod Nevesinja, prisustvovao obilježavanju 27. godišnjice zločina nad Bošnjacima tog kraja.

Salkić se tokom manifestacije obratio prisutnima, te položio cvijeće na šehidsko spomen - obilježje i odao počast žrtvama.

Po podacima udruženja, u junu i julu 1992. godine na teritoriji Nevesinja ubijeno je 305 Bošnjaka i 14 Hrvata. Među ubijenim bilo je 26 djece. Nesrpsko stanovništvo Nevesinja pretrpjelo je i progon, zatočenja, silovanja. Brojne žrtve su pronađene u masovnim grobnicama i jamama, a porodice još tragaju za 120 njihovih najmilijih. Za te stravične zločine su procesuirane samo dvije osobe, saopćeno je iz Kabineta entitetskog potpredsjednika.

-Obaveza nas preživjelih je da radimo na njegovanju kulture sjećanja i da ne dozvolimo da se zaborave zločini koji su počinjeni nad nama i koji se čine u kontinuitetu. Nemamo pravo zaboraviti zločine koji su počinjeni nad našim narodom. Nemamo pravo na to zbog budućih generacija.Važno je da istrajavamo i opominjemo, da upozoravamo i da pozivamo nadležne institucije da rade svoj posao – naveo je Salkić.

Neshvatljivo je, dodao je, da još 120 civilnih žrtava Nevesinja nije pronađeno, kao i da su samo dvije osobe procesuirane za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Nevesinju.

-Mi nećemo zaboraviti nijednu žrtvu koja je ubijena od onih, koji su pokušali da podijele ovu zemlju. Nažalost, danas su žive ideologije ili postoje sljedbenici zločinačkih ideologija iz prošlosti, koje su pokušavale nanijeti zlo, podijeliti i uništiti ovu zemlju. Ti sljedbenici danas postoje u političkom životu Bosne i Hercegovine. Toga trebate biti svjesni – istakao je.

Ukazao je na značaj povratka, javlja Fena.

-Želim danas da napomenem da je uzalud naša borba u odbrani od agresije i sa istoka i sa zapada, ukoliko naša ognjišta budu zarasla, napuštena i zaboravljena u ovom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine. Ukoliko se to desi, ono što neprijatelji ove zemlje nisu uspjeli u ratu, uspjet će uraditi u miru. Pozivam vas da im to ne dozvolimo i da očuvamo našu domovinu.

Bez našeg jedinstva, zajedništva i zajedničke borbe u cijeloj državi, nećemo sačuvati Bosnu i Hercegovinu. Nasrtaji na ovu zemlju su veliki. Pozivam vas da budemo svjesni opasnosti za našu zemlju, ali i da hodamo uspravno našom domovinom, ali i cijelom Evropom i svijetom. Oni koji su nas vodili od 1992. do 1995. godine, donosili su mudre odluke i mi se danas ne trebamo da stidimo. Naši politički i vojni predstavnici nisu osuđeni za genocid i udruženi zločinački poduhvat za razliku od onih koji su pokušali podijeliti ovu zemlju- kazao je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić.

Današnjem obilježavanju su, između ostalih, prisustvovali i Edin Mušić, zastupnik u državnom parlamentu Bosne i Hercegovine i Salem ef. Dedović, muftija mostarski.