Sanel Ćehić debituje u TCR Istočna Evropa: Prvi bh.građanin na internacionalnoj automoblističkoj sceni

asd
Sanel Ćehić (34) rodom iz Velike Kladuše sa trenutnom adresom u Njemačkoj, novo je ime na internacionalnoj automobilističkoj sceni – TCR. Naime, Ćehić će ove sezone debitovati u TCR Istočna Evropa, sa „Audijem RS3 LMS” i prvi je takmičar u historiji BiH koji će se pojaviti na internacionalnoj automobilističkoj sceni.

„Rođen sam u Velikoj Kladuši, ali sam se sa tri godine preselio u Austriju. Poslednjih osam godina živim u Njemačkoj, gdje me je doveo posao. Sad sam vlasnik firme CS Kanalservis za održavanje odvodnih cijevi u Pasauu”, kazao je Ćehić za portal www.serbiaring.com.

Ljubav prema auto-sportu osjetio je još kao sasvim mali. Sa 15 godina je kupio svoj prvi automobil, “Opel kalibru”, i željno iščekivao trenutak kada će dobiti vozačku dozvolu.

“Kao dječak sam neprestano išao na karting, sticao iskustvo i osjećaj za brzinu. Životni san mi je bio da jednog dana budem dio automobilističkog svijeta”. “Moje prvo takmičenje je bila kružna trka u Banjaluci 2012.godine sa “Golfom reli S60”.

Kladušanin je karijeru nastavio na brdskim trkama, u “Subaru impreci” 2014. godine, a prvi veliki rezultat postigao je dve godine kasnije, kad je postao šampion BiH, dok je 2017. bio viceprvak.

“Prava ljubav prema kružnim trkama rodila se 2018., kad sam upoznao Herberta Drekslera. Vozio sam “Opel  astru OPC”, koja ima slične performanse kao TCR automobili. Poslije pauze od dvije godine, iskrsla je prilika da kupim “Audi RS3 LMS” ekipe Bonk motorsport. Auto je, inače, kao nov, samo je dva puta vožen na testu. Poslije toga sam odlučio da napravim sopstvenu ekipu CS motorsport”, otkriva Sanel.

“Ekipa će servisirati vozilo, ići će sa mnom na trke, zajedno ćemo sticati iskustvo, a nadam se da ćemo kroz trkanje postati i prijatelji. Igrom slučaja, poslije kupovine automobila, sreo sam se sa Jozefom Krenekom i tako riješio da se okušam u TCR Istočna Evropa”.

Ćehić ne krije da bi volio da se okuša i u drugim TCR serijama.

“Imam veliku želju da se nađem među najboljim vozačima, da vozim TCR Njemačka, Evropa, pa i WTCR, ali znam da moram da idem korak po korak. Pratim sva takmičenja, koliko imam vremena, a gledao sam i moje buduće konkurente. Jedan od uzora mi je Tom Koronel, zbog izuzetnih trkačkih sposobnosti”.

“Plan mi je da vozim cijelu sezonu, kako bismo moj tim i ja stekli što više iskustva. Očekivanja mi nisu velika, bitno mi je da odvezem sve trke što je moguće bolje, sa što manje kvarova i incidenata”.

Što se staza tiče, Sanelu su poznati Red bul ring i Grobnik, a na Salcburgringu i Hokenhajmu je testirao novi auto.

“Na kraju moram da dodam da smo i ja i cijeli moj tim veoma ponosni na činjenicu što ćemo prvi put u historiji predstavljati Bosnu i Hercegovinu na jednom internacionalnom automobilističkom takmičenju”, završio je Ćehić.

Nova sezona TCR Istočna Evropa startuje  u drugoj polovini aprila na Hungaroringu.

Inače, Sanel Ćehić je posljednjih nekoliko godina bio član AMK „Pro Drive“ iz Velike Kladuše, i iz ovog kluba su ponosni na činjenicu da je njihov sada već bivši član, prvi bh.građanin na internacionalnoj automoblističkoj sceni.