Sanjinu Sefiću 14,5 godina zatvora

U Kantonalnom sudu Sarajevo danas je Sanjin Sefić, koji je optužen za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su poginule Selma Agić i Edita Malkoč, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14,5 godina.

Njegovi pomagači Sara Sefić, Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić su oslobođeni krivice. 

Prema navodima optužnice, kobnog 10. oktobra 2016. godine oko 21.35 sati Sefić je vozio Golf 6 ulicom Zmaja od Bosne iz pravca Pofalića prema Marindvoru. Kretao se brzinom od oko 105 kilometara na sat kada je usmrtio studentice.

- Ušao je u raskrsnicu kada je za kretanje vozila na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo, ne obrativši pažnju na dva pješaka, koji su već prešli kolovoz na obilježenom pješačkom prijelazu kada je za pješake na semaforu bilo upaljeno zeleno svjetlo. Pješaci su se kretali iz pravca Zemaljskog muzeja prema Američkoj ambasadi - stoji u optužnici.

Dalje se u optužnici navodi da Sefić nije smanjio brzinu, nije kočio niti je pokušao vozilom izbjeći djevojke.

- Prednjim čeonim dijelom vozila udario ih je te je nastavio kretanje. Selmu je udarom vozila odbacio oko 38 metara, a Editu oko 31 metar. Selma je zadobila teške povrede, usljed kojih je preminula na licu mjesta, dok je Edita, također usljed teških povreda, podlegla u KCUS-u oko ponoći - stoji u optužnici.

Nakon stravične nesreće, Sefić je vozilo sakrio na Grbavici, a potom se sastao sa sestrom Sarom u šoping-centru "Grbavica". Ona je pozvala Dinu Alića i Amara Salihovića da dođu i pomognu Sefiću da pobjegne iz BiH u Srbiju.

- Koristeći Golf 4, koji je vozio Dino Alić, Sefića su prevezli iz Sarajeva do graničnog prijelaza Uvac, tačnije do pumpe "Nestro Petrol" u Rudom, gdje je Sefića preuzeo njegov rođak Goran Perišić, s kojim je prešao Uvac 11. oktobra oko pola sedam ujutro - navedeno je u optužnici.

Sefićevi pomagači kasnije su angažirali Sauda Nišića da bi sakrili auto kojim su Sanjina prevezli do Rudog. Nišić je vozilo sakrio iza svoje kuće u ulici Kasindolska na Ilidži. Sefić je ubrzo uhapšen u Srbiji i izručen je Bosni i Hercegovini na GP Rača.