Uvođenje sankcija Iranu predstavlja opasnost po regiju

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu sastao se danas u Istanbulu s ambasadorima Palestine u europskim zemljama i tom prilikom poručio kako je potrebno uložiti dodatne napore jer Palestina prolazi kroz izuzetno težak period. Ministar vanjske politike Republike Turske upozorio je da uvođenje međunarodnih sankcija Iranu ugrožava cijelu regiju.

"Uvođenje sankcija Iranu smatramo pogrešnim. Takvo guranje Irana u ćošak predstavlja rizik i opasnost za cijelu regiju“, poručio je Cavusoglu, prenosi AA.

"Problemi i izazovi nisu smanjeni, već povećani. Uporedo s nastavkom izraelskih napada na historijska i legitimna prava Palestinaca, i drugi akteri jednostranim potezima pokušavaju dodatno destabilizirati tu regiju. Republika Turska će uvijek biti u prvim redovima odbrane palestinskog pitanja na međunarodnoj sceni“, poručio je Cavusoglu.

Cavusoglu je također optužio vlasti Izraela da ne uče na greškama, već da ih stalno ponavljaju.

“Nećemo dozvoliti da neprihvatljivi potezi izraelskih vlasti ugroze dijalog i diplomaciju koji se vode u pravcu pronalaska trajnog i pravednog rješenja bliskoistočne krize. Dok Izrael intenzivira nezakonite i nehumane aktivnosti, mi ćemo na međunarodnoj sceni uložiti dodatne napore za uspostavu mira i pravde“, kazao je Cavusoglu.

Naglasivši da je očuvanje historijskog i pravnog statusa Jerusalema jedan od prioriteta Turske, Cavusoglu je kazao da je to sveto pitanje o kom međunarodna zajednica mora voditi računa.

Status Jerusalema se ne može unilateralno promijeniti i mi to nikada nećemo dozvoliti da se desi, poručio je Cavusoglu.