Sanski Most: Aronija prilika za egzistenciju ako politika to dozvoli

Da se u BiH ipak može opstati i živjeti od vlastitog rada i truda, dokaz je Hamo Biščević iz sanskog naselja Čaplje koji je vlasnik plantaže aronije kojom je zasadio pet dunuma svoga zemljišta.

Biščević kaže da se za uzgoj aronije odlučio prije pet godina, kada ja zasadio prve sadnice, a njihov broj se u međuvremenu povećao na preko 1.000 sadnica. Ove godine očekuje rekordan urod ove kulture i nada se da će proizvesti oko 1.000 litara cijeđenog soka, čime bi ostvario vlastiti rekord u proizvodnji.

Svi članovi porodice Biščević uključeni su u poslove obrade zemljišta i uzgoja ove biljke i ističu kako je njena prednost u odnosu na ostale kulture to što nije previše zahtjevna.

-Cijeli proizvodni proces uzgoja aronije odvija se na prirodnoj bazi, bez umjetnih gnojiva, a redovni kupci su izuzetno zadovoljni krajnjim proizvodom. Znači, radi se o sto posto ekološkom proizvodu- ističe Biščević

Sok od aronije izuzetno je tražen na lokalnom tržištu i zbog ljekovitih svojstava preporučuju ga bolesnicima, ali i zdravim osobama, a čaj od aronije daje snagu ljudskom organizmu i otklanja umor.

Aronija potječe iz Sjeverne Amerike odakle je došla u Europu, a sjevernoamerički domoroci koristili su ga kao hranu i lijek. 

Da li će Bišćević uspjeti održati proizvodnju uprkos vrlo složenim poreskim i inspekcijskim uslovima u našoj zemlji i kantonu, te održati prodaju iste, uzimajući u obzir da se politika upetljala u sve, pa i u poljoprivredu i prodaju proljoprivrednih proizvoda, pokazaće vrijeme.

Ali zasigurno da, uprkos dobrim prirodnim i bogom danim uvjetima za bavljenje poljoprivrednom, stanovništvo BiH i Krajine odlazi vani zbog politike i sistema koji je tu da im, baš onda kada im sve krene, oteža i zagorčka život tražeći svoj dio kolača u svemu tome.