SANSKI MOST: POŽARI UNIŠTAVAJU ŠUME I DIVLJAČ

pozari
U posljednjih mjesec dana na području općine Sanski Most zabilježeno je tridesetak većih i manjih šumskih požara, u kojima su pričinjene velike materijalne štete.

 

Prema riječima Saida Ramića, načelnika Civilne zaštite, sezona šumskih požara ove godine započela je ranije nego obično, a tome pogoduju izuzetno povoljne vremenske prilike za ovo doba godine.

"U gotovo svim slučajevima uzrok požara je ljudski faktor. Mnogi žele da iskoriste lijepo vrijeme i da očiste zarasle površine pomoću vatre, ali se požar često otrgne kontroli. 

Dovoljno je da ima vjetra, a vegetacija je ionako suha, i kontrola nad vatrom se začas izgubi", kazao je Ramić.

Na pogubnost šumskih požara ukazuju i iz Lovačkog društva "Sana" te ističu kako se na ovaj način u značajnoj mjeri ugrožava divljač. 

Kako je istakao sekretar ovog društva Mesud Aganović, tako stradava divljač koja za svoje prirodno stanište koristi nisko rastinje.

"U prvom redu to se odnosi na fazane, jer su prema našim procjenama, uništena brojna gnijezda ovih ptica. Inače, riječ je o ugroženoj vrsti, čije smo brojno stanje nastojali da povećamo u proteklim godinama, pa je time šteta još veća", istakao je Aganović. Prema njegovim riječima, pored fazana, najugroženije životinje su zečevi, s obzirom na to da su njihova legla smještena u visokoj travi i niskim šumama. Dodaje kako zečevi, koje je požar otjerao u visoke šume, lako postaju plijen grabljivaca.

Iz Civilne zaštite ističu kako je potrebna efikasnija saradnja svih institucija koje su zadužene za ovu problematiku te je neophodno pojačati preventivne mjere, ali i zakonske sankcije prema licima koja uzrokuju požare.