Sanski Most: Sankcijama preventivno protiv uzroka i izazivača šumskih požara

Požari
Potrebno je pooštriti sankcije

 

Zakonske sankcije protiv izazivača šumskih požara na području općine Sanski Most potrebno je pooštriti, a inspekcijski i policijski organi pojačat će u narednom periodu i svoje prisustvo na terenu. Između ostalog, zaključci su ovo sastanka predstavnika Civilne zaštite, Vatrogasne jedinice, MUP-a USK, Općinske inspekcije, preduzeća „Unsko-sanske šume“ i Lovačkog društva „Sana“, koji je prije nekoliko dana održan u Sanskom Mostu...

Zbog, za ovo doba godine, neuobičajenih vremenskih prilika, sezona šumskih požara počela je znatno ranije. S obzirom da ovakvi požari svake godine uzrokuju ogromne materijalne štete, bilo je neophodno pronaći način na koji bi se na vrijeme smanjio rizik od požara.

U prethodnih nekoliko dana zabilježen je značajan broj intervencija na području općine Sanski Most, pa je i upućen apel građanima da budu savjesni, ali i stanovništvo upozoreno na moguće kazne. U svemu što se bilježi dodatni problem je i to što su šumski požari u ovom dijelu godine fatalni za sitnu divljač i životinje čija su staništa u niskom rastinju.

Već nekoliko godina ovaj problem pokušavaju riješiti, ali, ističu, sve je bezuspješno jer konstantni požari tjeraju životinje iz ovih područja. Pored direktne štete, požari uzrokuju i ekološku katastrofu. S ozbirom na sve negativne posljedice, na ovom sastanku, donesena je i jedna od mjera koja se odnosi na prijedlog izmjene zakonske regulative, odnosno oštrije mjere za osobe koji nesavjesnim ponašanjem uzrokuju požar.