Sanski Most: Trend odlaska Sanjana prema Evropi prazni školske klupe

skola
Unsko-sanski kanton ubraja se u sredine iz kojeg je proteklih godina otišao značajan broj građana u zemlje EU.


Trend je nastavljen i u ovoj godini, no koronavirus ipak je dijelom usporila odlazak Krajišnika. To je najvidljivije u školama gdje su učionice poluprazne a mnogima prijeti „ključ u bravi“. Sanski Most primjer je tome gdje je već godinama izražen migracioni val...

Osnovna škola „Mahala“ iz Sanskog Mosta egzistira dugi niz godina. Brojne su generacije učenika prošle kroz ovu obrazovnu ustanovu. Nekada je škola brojala i do 800 učenika.

Današnje prilike a posebno migracija stanovništva svela je taj broj na svega 150 školaraca. Koronavirusa donekle je umanjila odlazak Sanjana ali i dalje je evidentan njihov odlazak. Prema riječima direktorice škole Sanje Džafić negativan trend se nastavlja iz godine u godinu, a samo ove upisano je sam 14 prvačića.

Edita Ćehić-Smajilović nastavnica je u ovoj školi već 17 godina. U novoj školskoj godini preuzela je novu generaciju učenika. Upola ih je manje u odnosu na poslijeratni period kada je odjeljenje brojalo i do 30 učenika. Učionice su poluprazne a školsko doba više nije kao nekada. Tome je uveliko pridonijela pandemija jer su učenici zbog zaštite od koronavirusa distancirani jedni od drugih.