Saobraćaj usporen zbog snijega, policija na cestama Cazina

Nove padavine usporavaju saobraćanje na većini puteva u našoj zemlji. Zbog niskih temperatura upozorava se i na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima, javlja BIHAMK.

Na dionicama Bihać-Bosanski Petrovac, Bosanski Petrovac-Drvar, Jablanica-Drežnica, Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, Sarajevo-Rogatica i Sarajevo-Foča, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Pretpostavljamo da su upravo iz toga razloga večeras pojačanje kontrole na cestama Cazina, pa su policija i više zaustavljenih kamiona uočeni na Gnjilavcu i u Čatakovićima. Naime, snijeg konstantno pada te otežava normalno odvijanje saobraćaja.

Image

Na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo, zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Na ostalim graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Na GP Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.