Saobraćajna nezgoda, vatrogasci imali jednu intervenciju, 33 pacijenta se javila za pomoć u Hitnoj

asd
Kako saznajemo u JKUP „Komunalije“, odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće teku prema planu. U okviru akcije prikupljanja krupnog otpada, otpad će se danas kupiti na sljedećim relacijama: Ponikve, Podzvizd, Rajnovac, Drenovac, Kumarica, Slapnica, Todorovska Slapnica i Hajrat.

– Isporuka pitke vode na području općine je uredna, kažu nam u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

 – Elektrosnabdijevanje je uredno, informacija je iz Elektrodistribucije, Poslovnice Velika Kladuša.

– Policijska stanica bilježi jednu saobraćajnu nezgodu u kojoj su tri lica lakše povrijeđena. Krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira nema prijavljenih.

– Vatrogasci su jednom intervenisali. Radilo se na čišćenju kolovoza nakon saobraćajne nezgode koja se desila u ulici Zuhdije Žalića. Prema riječima dežurnog Grahovića, intervencija je trajala od 22.16h do 22.55h.

– Hitnoj službi Doma zdravlja za pomoć su se javila 33 pacijenta, a tri su upućena na dalje liječenje. Dežurne su bile doktorice Semra Pajazetović i Amra Zulić.

– Covid ambulanta bilježi prijem 25 pacijenata. Četvero pacijenata je upućeno na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu Bihać.

Međunarodni dan pažnje posvećene mucanju i govornim manama

 – Dvadeset i drugi oktobar je 1998. godine proglašen Međunarodnim danom pažnje posvećene mucanju i govornim manama, te se tim danom želi javnosti približiti i pojasniti problem mucanja i ostalih govornih mana.

Obilježavanjem ovog dana želi se senzibilizirati javnost da mucanje ne smiju omalovažavati jer ono za mnoge ne predstavlja samo poremećenu govornu tečnost već i brojne negativne osjećaje vezane uz govorne situacije. Mucanje je poremećaj govora u kojem je normalan tok govora prekinut čestim ponavljanjem ili produživanjem govornih zvukova, slogova ili riječi ili osoba ne može početi govoriti riječ.

Pogađa osobe svih dobi, ali najčešće je u djece u dobi između 2 i 6 godina. Dječaci triput češće mucaju nego djevojčice. Većina djece ipak preraste svoje mucanje te se procjenjuje kako manje od 1% odraslih muca.

A, danas ponosno obucite nešto roze boje i podijelite svoje i slike vaših kolega sa hashtagom #pinkatwork.

Oktobar je mjesec podizanja svijesti o karcinomu dojke, a u ovoj kampanji možete učestvovati tako što ćete na svojim društvenim mrežama podijeliti fotografije na kojima nosite neki odjevni predmet roze boje.

Karcinom dojke ili bolest modernog doba, kako je danas nazivaju, smatra se jednim od najučestalijih malignih obolijenja kod žena. Precizni podaci o oboljelima od karcinoma dojke u Bosni i Hercegovini nisu dostupni, ali nezvanična statistika pokazuje više od 1.000 slučajeva novooboljelih žena svake godine.

Stanje na putevima i vremenski bilten za 22. oktobar:

– Ovog jutra vozače upozoravamo na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle. Na putevima u tim područjima kolovoz je vlažan, pa savjetujemo oprezniju vožnju, uz obavezno držanje propisanog odstojanja između vozila.

U tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) tokom dana se saobraća naizmjeničnim propuštanjem vozila, a u noćnim satima (23:00 do 04:30 sati) saobraćaj se obustavlja.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Apel: Tokom oktobra i novembra povećan je broj srneće divljači koja prelazi ceste usljed formiranja zimskih krda u jutarnjim i večernjim satima, zbog čega dolazi do povećanog broja saobraćajnih nezgoda. Molimo vozače da budu oprezni.

Podsjećamo, zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u BiH stupa na snagu 01. novembra.

 – Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab većinom južnog smjera. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20°C.

 – Biometeorološka prognoza je lošija u odnosu na protekli period. Prolazak fronte iznad Bosne i Hercegovine, kod osjetljivih osoba će uzrokovati tegobe poput reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, nesanice… Hronični bolesnici trebali bi reducirati aktivnosti, a učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju. Opća slika će, pod uticajem jačeg južnog strujanja biti lošija u Krajini, jugozapadnoj Bosni i većem dijelu Hercegovine, dok će u ostatku zemlje biti svježije i djelimično ugodnije.