Amer Obradović: Ako veterinara ne smije prijaviti poljoprivrednik, ima ko smije

Saopštenje za javnost zastupnika u Parlamentu Federacije BiH povodom alarma poljoprivrednika o nelegalnim aktivnostima veterinara u FBiH

 

„ Stočni fond u Federaciji BiH i proizvodnja mesa i mlijeka svakim danom su u sve težoj situaciji. Posljednja upozorenja stočara i udruženja poljoprivrednika ukazuju na mogući kriminal od strane onih koji su zaduženi za brigu o zdravlju ljudi ali kroz brigu o zdravlju životinja, što su naravno veterinari. Dakle, njihova uloga je višestruka i obaveza kontole je puno značajnija pa su eventualne kriminalne radnje prilikom testiranja životinja zaista neoprostive pogotovo što je ovo period mogućeg širenja epidemija i raznih zaraznih bolesti.

Federacija BiH je za ove namjene izdvojila 2,5 miliona KM koja se uplaćuju veterinarskim stanicama a stočari kažu da se u pojedinim općinama vrši dodatno naplaćivanje uzimanje uzoraka za testiranje krvi životinje. Veterinarski nalaz je ključan a stočari kažu da naprimjer u Gornjem Vakufu i Lukavcu pojedini veterinari naplaćuju uslugu 10 KM po grlu, u Tešnju 15 KM, u Livanjskom kantonu 20 KM, u Velikoj Kladuši 45 KM, a u Sanskom Mostu čak 50 KM za uzorak krvi i 10 KM za vakcinu.

Također, ovo je vrijeme kada vijernici kupuju kurban a ogroman broj tih životinja upitnog je zdravstvenog stanja pa je na terenu prisutan strah da se sami proizvođači zbog ove pojave klasične krađe veterinara, ipak opredijele za odluku da na tržište pošalju neadekvatno ili nikako kontrolisanu životinju. U ovom trenutku svi nose svoj dio odgovornosti a do momenta u kojem će prava poljoprivrednika biti bolje definisana, svi smo dužni provoditi već postojeće zakone na najbolji mogući način.

U narednom periodu kao zastupnik, od nadležnog ministarstva ću zatražiti zvanične podatke o isplaćenim sredstvima veterinarima za ove namjene i uporediti zvanične i nezvanične navode stočara. Sa poljoprivrednicima svakodnevno imam priliku izvršiti neformalnu analizu stanja ove pojave a ono što je definitivno, svi zajedno moramo stati u kraj ovoj svojevrsnoj mafiji,“ izjavio je Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu Federacije BiH povodom navoda o eventualnim kriminalnim radnjama veterinara u pojedinim općinama Federacije BiH.

 

Press služba Nezavisnog bloka