Gradonačelnik Skaka na kafi s građanima: Sarajevo nastavlja da živi i bude grad različitosti

Povodom obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva, danas je na Baščaršijskom trgu priređeno druženje građana s gradonačelnikom Abdulahom Skakom.

Građani i posjetioci Sarajeva su imali priliku družiti se s gradonačelnikom, popiti bosansku kafu i zasladiti se lokumom i ostalim delicijama

"Kafa s gradonačelnikom", kako je nazvano druženje, nekima je bila i prilika da direktno iznesu svoje probleme, zatraže rješavanje određenih problema i slično.

"Jako mi je važno da smo 6. april izveli na ulicu, odnosno da ga slavimo, proslavljamo i doživljavamo s našim sugrađankama, sugrađanima, turistima, kojih je danas jako puno u Sarajevu. Napravili smo niz aktivnosti za ovaj 6. april, ali ono što je meni jako važno jeste da ga dijelimo sa svim Sarajlijama", izjavio je Skaka, pišu Agencije.

Poručio je da Sarajevo nastavlja da živi i bude grad različitosti, ali i grad u kojem se mi međusobno jako uvažavamo, poštujemo.

"Ključno je da mi u gradu Sarajevu ne živimo jedni pored drugih, nego živimo jedni s drugima", rekao je Skaka.

Podsjetio je da su danas organizovali i ulični performans, koji je jako važan.

"Zajedno sa Udruženjem pisaca i studentima Filozofskog fakulteta organizovali smo javno čitanje najboljih djela bh. pisaca, književnika koji su pisali o BiH i Sarajevu i na taj način želimo skrenuti pažnju javnosti na važnost knjige koja je pomalo i zanemarena", poručio je gradonačelnik Sarajeva.

Danas se obilježavaju dva jako važna datuma u historiji Sarajeva, 6. aprila 1945. i 1992. godine. Prije 74 godine Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu. Decenijama kasnije, 6. aprila 1992. godine počela je opsada koja je trajala 1.425 dana i jedna je od najdužih u istoriji modernog ratovanja, tokom koje je živote izgubilo 10.514 ljudi među kojima 1.601 dijete. Sarajevo obilježava ovaj dan brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama.

Programom obilježavanja Dana grada Sarajeva ranije danas položeno je cvijeće ispred Vječne vatre, spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata, odata počast šehidima i poginulim braniocima na Šehidskom mezarju “Kovači“, položeno cvijeće na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., mezarima ubijenih policajaca u Velikom parku, pred bistom Vladimira Perića - Valtera, Spomen-parku “Vraca“, Starom jevrejskom groblju, te gradskim grobljima. 

U večernjim satima, u Vijećnici će biti održana Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom 6. aprila.