Sarajevska Vijećnica prekrivena pitanjem "Gdje su?"

Sarajevska Vijećnica večeras je "prekrivena plaštom" poruka povodom Međunarodnog dana nestalih osoba.

Na vanjskom dijelu Vijećnice projektuju se poruke "Imaju pravo da znaju" i "Gdje je?" aludirajući na to da porodice još uvijek tragaju za 7.191 osobom.

Iako su prošle 23 godine od završetka rata, sudbina ovih osoba nije poznata. Ne zna se gdje su njihova tijela zakopana i kako su okončali.

Prema međunarodnom i domaćem pravu, porodice imaju pravo da znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima, a države imaju obavezu da ih podrže i pruže im odgovore. Nažalost, u BiH se to ne poštuje dosljedno.

Proces pronalaska nestalih je u zastoju, a porodice iz godine u godinu upućuju apele svima onima koji znaju gdje se nalaze pojedinačne ili masovne grobnice da prijave ili kontaktiraju ustanove koje se bave time, a da im je anonimnost zagarantovana.

Nažalost, veliki broj članova porodica je u međuvremenu preminuo i mnoge majke nisu dočekale da ukopaju svoje sinove i muževe. One koje su još žive, nadaju se da u ljudima koji imaju informacije postoji zrno ljudskosti i da će im omogućiti da ukopaju kosti svojih najmilijih i pronađu mir za kojim decenijama tragaju.