Sarajevska Vijećnica u bojama zastave Turske (FOTO)

U povodu druge godišnjice od neuspjelog državnog udara u Turskoj, na mezarju Kovači je danas proučena dova za duše šehida koji su pali u odbrani od pokušaja puča.

Učenju odlomaka iz Kur’ana i dove prisustvovali su ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc, ataše za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske u BiH Hasan Atli, pripadnici turskih oružanih snaga u Bosni i Hercegovini, koji djeluju u sastavu EUFOR-a, kao i značajan broj državljana Turske.

Potom je u Begovoj džamiji klanjan akšam-namaz i ponovo proučena dova za šehide 15. jula.

U okviru obilježavanja godišnjice pokušaja državnog udara, ispred Vijećnice, koja je ovim povodom bila osvijetljena bojama zastave Turske, održane su “dežure za demokratiju” po uzoru na građanske straže u julu 2016. godine na ulicama turskih gradova.

02-2

Ambasador Koc je tom prilikom istakao da su i jučer i danas u BiH organizovane brojne aktivnosti povodom druge godišnjice od državnog udara u Turskoj.

“Jučer su održane brojne aktivnosti i u Goraždu i drugim gradovima. Kasnije je u sarajevskoj Vijećnici održan koncert “Junačkih melodija sa noći junaka 15. jula” kojem su prisustvovali i bh. zvaničnici. Ovdje smo večeras svi zajedno na dežuri za demokratiju čime izražavamo podršku demokratiji. Nadam se da se ovakav pokušaj puča više nikada neće ponoviti”, rekao je Koc.

03-3

Yusuf Isler, student Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu (IUS), kazao je da je došao ispred Vijećnice kako bi podržao vrijednosti demokratije.

“Ovdje se prisjećamo i šehida koji su dali živote za demokratiju. Neka im je vječni rahmet. Vidjeli smo kako vojni udar može nanijeti štetu cijeloj zemlji. Mi mladi zato moramo još više i napornije raditi da bi bili korisni članovi naše zajednice. Za nas je posebno važno da se i ovdje u BiH obilježava 15. juli, jer to je pobjeda demokratije. Da se više nikada ne desi 15. juli”, rekao je ovaj student koji je na ovaj događaj došao s grupom prijatelja iz Turske i BiH.