Šarke i poskoci vrebaju sa svih strana

Ono što građani mogu preventivno uraditi je redovno kositi travu oko kuća, ukloniti materijal i smeće oko objekata gdje se one mogu zavući, te izvršiti preventivnu zaštitu. Mi imamo specijalni američki preparat za zaštitu od zmija koji efikasno rješava ove problem.

Zmije su ušle u dvije kuće, u jednom slučaju je zmija pronađena ispod tepiha, a ostale su viđene oko kuća

 

U posljednje vrijeme građani KS-a viđaju sve više zmija oko zgrada, napuštenih objekata, na zelenim površinama, ali i u samim kućama. Neke su bezopasne, ali bude i otrovnica poput poskoka i šarki. U firmi Sanitacija kažu da su najviše poziva vezano za pojavu zmija dobili tokom posljednjeg mjeseca.

Pozivi

- U posljednjih nekoliko dana građani KS-a prijavili su pet napada zmija u blizini svojih domova ili u samim kućama, a četiri su bila slučaja sa ugrizima. Zmije su ušle u dvije kuće, jedan slučaj je bio da je zmija pronađena ispod tepiha dužine metar, a ostali pozivi su se odnosili na pojavu zmija oko okućnica i u tim slučajevima radilo se o poskoku i šarki. Prošle godine zabilježen je i slučaj smrti osobe nakon ujeda zmije. Iako smo i Hitna pomoć i naši tehničari došli brzo na mjesto, bilo je kasno, ispričala nam je Elma Ibrahimović iz Sanitacije.

Najviše poziva je iz općina Stari Grad i Centar zbog vegetacije i neodržavanja okućnica te napuštenih objekata.

- Dosta zmija primijećeno je na Soukbunaru, u Kampusu oko napuštenih objekata te na Darivi. Bilo bi najbolje kada bi svaka općina uradila preventivnu zaštitu korita Miljacke, kao prvu barijeru i raščistila napuštene objekte, kao što mi radimo deratizaciju, ističe Ibrahimović.

Ibrahimović pojašnjava da su nakon poplava 2014. zmije promijenile stanište i mjesto razmnožavanja te se sve više kreću ka centralnim dijelovima grada koji su naseljeni. Također, dodaje, mami ih vani i nagla klimatska promjena, odnosno česta smjena kiše, vlage i sunca.

 

Preventiva

- Ono što građani mogu preventivno uraditi je redovno kositi travu oko kuća, ukloniti materijal i smeće oko objekata gdje se one mogu zavući, te izvršiti preventivnu zaštitu. Mi imamo specijalni američki preparat za zaštitu od zmija koji efikasno rješava ove probleme, navela je Ibrahimović.

Dr. Amra Bašić-Živadinović iz Hitne pomoći KS-a nam je rekla da se do sa­da njima javio jedan pacijent sa ujedom zmije, neotrovnice. Naglasila je da ima dovoljno seruma i da nema razloga za paniku, jer se uglavnom radi o be­zopasnim zmijama.