Šarović: "Ovo je posljednja godina da se Dodik i SNSD osmjehuje, uvjeren sam da mu je došao kraj"

lsdjds
Šarović optimističan glede političke situacije u Republici Srpskoj

Šarović je naglasio da nije dobra atmosfera ako se likuje na posljednju odluku Ustavnog suda BiH.

“Sa druge strane, blokadom institucija računati da je to dobra osnova za promjenu stanja je pogrešno. Ni jedno ni drugo nije rješenje.” Rješenje, kaže vidi u tome da se u nekoj fazi sjedne i razgovara o uzrocima.

“Uvijek smo gubili mjesece, ovaj put ćemo možda izgubiti cijelu godinu. Uvjeren sam da nema bilo kakvog razgovora dok je ova vrsta tenzije i krize, koja još uvijek ja mislim, nije doživjela vrhunac”.

Smatra da ne treba kriti to da je u RS-u većinsko negativno raspoloženje prema Ustavnom sudu i odluci Ustavnog suda.

“U Republici Srpskoj je većinsko rapoloženje negativno i prema Ustavnoa odluci suda, to ne treba kriti. Rekao sam da ne ničemu ne vodi priča o secesiji i otcjepljenju. To može samo da služi produbljivanju krize.”

Građanima je poručio da ne aplaudiraju mnogo političarima.

“Ja mislim da neće biti napretka, to je potpuno jasno i da mnogo ne aplaudiraju političarima. Da možda pokušaju više da misle svojom glavom. Mislim da je ovo srljanje. Ne vjerujem da ću se prevariti da će ovo da traje do lokalnih izbora i da ćemo omamiti sve naše građane i da će oni na jesen razmišljati nekom omamljenom glavom. Vjerovatno će lokalni izbori biti pod dojmom krize”.

"Mi sutra otvaramo zvanične razgovore sa PDP-om, uzećemo i u obzir i druge političke opcije. Loš izborni zakon učinio je političku scenu takvom, PDP i mi se odupiremo tome. Nastojimo biti potpuno autonomni od pogubnog utjecaja Dodika. Za njega i njegovu stranku vjerujem, i uvjeren sam da je posljednja godina u kojoj mogu da se osmjehuju. Uvjeren sam da je konačno došao njegov kraj”.