Šarović: Ustavni sud BiH je zreo za ozbiljnu reformu, svidjelo se to nekome ili ne

.
Ovakav kakav jeste, sa trojicom stranih sudija u svom sastavu je jedan od ključnih generatora krize u BiH

 

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović tvrdi da svako ima pravo da kaže šta misli o odlukama Ustavnog suda BiH jer to nije zabranjeno, pri čemu je dodao kako je ovakav Ustavni sud BiH zreo za ozbiljnu reformu. 

- Uostalom, tako se godinama ponašamo i unutar same Bosne i Hercegovine, kritikujući, likujući ili javno podržavajući odluke Ustvanog suda i to ne bude napad na Dejton ili ustavni poredak zemlje već komentarisanje odluka institucije koja je bar u jednom dijelu BiH, prije svega u Republici Srpskoj, na meti kritika i stručne i ukupne javnosti, kazao je predsjednik SDS.

Šarović navodi kako je potrebno što ozbiljnije uzeti u razmatranje činjenicu oko odlaska stranih sudija iz sastava Ustavnog suda.

- Svidjelo se to nekome ili ne Ustavni sud BiH, ovakav kakav jeste, sa trojicom stranih sudija u svom sastavu je jedan od ključnih generatora krize u BiH posljednjih godina i moraće doći dan kada će lideri ove zemlje sjesti i ispuniti ustavnom predviđenu obavezu ali i obavezu proisteklu iz preporuka Evropske komisije da se Ustavni sud popuni sudijama iz BiH, naglasio je Šarović.

On kaže kako je vjerovanje da je ovakvo stanje dobro, što je mišljenje koje, kako kaže, prevladava u jednom dijelu BiH, pogrešno i da, samim tim, šteti napretku i trajnom poboljšanju odnosa u BiH. 

- Ta sitna zadovoljstva nekim odlukama Ustavnog suda vraćaju se uvijek kao bumerang novim krizama i novim podjelama u društvu, rekao je Šarović.