Sastanak koji mnogi željno iščekuju: O čemu bi u Sočiju trebali razgovarati Putin i Erdogan

.
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se u Sočiju u ponedjeljak 4. septembra, a turski mediji već su iznijeli podatke o tome o čemu bi lideri trebali razgovarati.

Prema pisanju truskih medija, očekuje se kako će Putin i Erdogan u Sočiju detaljno razgovarati o brojnim pitanjima, ali da će se najviše pažnje posvetiti tzv. Koridoru za žito.

"Predviđeno je da će se dvojica lidera u svojim razgovorima pozabaviti ovim pitanjem iz više strateške perspektive. Na sastanku koji svijet željno iščekuje, na dnevnom redu će biti i projekat prenošenja ruskog gasa u Evropu preko Turske", piše TRT Haber.

Pored ovog pitanja, Erdogan i Putin će se osvrnuti i na temu Sirije u kojoj i jedna i druga strana ima određene geopolitičke interese.

Kada je riječ o Ukrajini, situacija u ovoj zemlji i rat također će biti visoko na dnevnom redu, a prema pisanju medija najviše će se razgovarati o potencijalnoj razmjeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine što je pitanje u kojem je Turske već ranije posredovala.

S obzirom na tešku situaciju koja se tiče izvoza žitarica iz ukrajinskih luka, mnogi su sastanak Putina i Erdogana opisali kao izuzetno važnim te su ga definirali kao šansu da turski predsjednik pokušava utjecati na promjenu ruske politike o Crnomorskoj inicijativi.

"Erdogan je izrazio simpatije prema Putinovom stavu. U julu je rekao da Putin ima određena očekivanaj od zapadnih zemalja u vezi sa Crnomorskom inicijativom i da je ključno da te zemlje preduzmu akciju u tom pravcu", piše Associated Press.