Sastanci u toku, razgovori i u Ambasadi Rusije: Federacija (ne) ostaje bez gasa?

Direktor Bh-Gasa Jasmin Salkić se ne javlja na telefonske pozive, a direktor Gas prometa Milomir Draganić je na sastanku

U zvorničkom postrojenju kompanije Gas promet jučer su, kako javljaju mediji, obustavili transport gasa prema Federaciji BiH, odnosno Sarajevu, zbog činjenice da BH-Gas nije obnovio ugovor za narednu godinu.

Informaciju više pokušali smo dobiti od direktora Bh-Gasa Jasmina Salkića, no on se ne javlja na telefonske pozive, dok je direktor Gas prometa Milomir Draganić, kako nam je rečeno, na sastanku.

Iz kabineta federalnog minista energija, rudarstva i industrije Nermina Džindića, za Oslobođenje je potvrđeno da su u toku sastanci sa predstavnicima kompanije Gas promet, a kako nezvanično saznajemo sastank bi trebao biti održan i sa ruskim ambasadorom Petrom Ivancovim.

Nakon prve informacije o tome da bi Federacija mogla ostati bez gasa 1. oktobra, Džindić je, podsjećamo, 26. septembra je poručio da ne postoji nijedan zahtjev ili akt kompanije iz RS-a kao i tpo da su netačne informacije da BH-Gas nije dogovorio količine gasa za 2019. i 2020. godinu, prenosi Oslobođenje.

Salkić je tada poručio je tada da građani nemaju razloga za brigu i da mu nije jasna namjera tog spina u medijima kojim se izaziva lažna panika.