Saudijske snage izvele zračne napade u ključnom lučkom gradu Jemenu

Odmazda za prošlosedmične ofanzive

Saudijske i koalicione snage izvele su danas zračne napade na tvornice u Jemenu koje grade daljinski upravljane čamce i morske mine - u znak odmazde za napade na dva područja za proizvodnju nafte prošlog vikenda, prenosi Dnevni avaz.

Zvaničnici su saopćili da je saudijska koalicija ciljala područje sjeverno od ključnog lučkog grada Hudajde, koji je UN-ovom odlukom pod prekidom vatre od prošle godine. Hutski pobunjenici sa sjedištem u Jemenu, koji su preuzeli odgovornost za napade na naftne infrastrukture, osudili su zračne napade, tvrdeći da je to kršenje primirja.

-Koncentrirani napadi na Hudajdu predstavljaju opasnu eskalaciju koja bi mogla poništiti Švedski sporazum – napisao je na Twitteru glasnogovornik Huta Muhamed Abdul Selam (Mohammed Abdul-Salam).

Saudijska koalicija rekla je da su napadi opravdani jer su mete bile izvor mnogih hutskih ofanziva.

"Ovi položaji se koriste za izvođenje napada i terorističkih operacija koje prijete brodskim linijama i međunarodnoj trgovini u Bab al Mandab tjesancu i južnom Crvenom moru- rekao je glasnogovornik saudijske koalicije.

Saudijci su proveli mornaričku blokadu na Hudajdi, gdje veći dio potrebne hrane i medicinskih potrepština ulazi u zemlju.

Čelnici Huta upozorili su Rijad da će nastavak udara na jemenske civile izazvati oštar odgovor. Jemenski građanski rat zahvatio je oko 24 miliona stanovnika Jemena kojima je potrebna humanitarna pomoć.

Saudijska i američka vlada krive Iran za napade na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji. Saudijski zvaničnici prikazali su spaljene ostatke bespilotnih letjelica i projektila na konferenciji za novinare ove sedmice, za koju su rekli da dokazuju krivicu Teherana.

Iran je negirao umiješanost i zaprijetio da će vojno odgovoriti ako bude napadnut u znak odmazde.