Saudijski princ tražio od Louvrea da laže o autentičnosti slike koju je platio 450 miliona dolara

Foto
Novi dugometražni dokumentarni film koji bi trebao biti predstavljen sljedeće sedmice na francuskoj televiziji, navodi da je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman vršio pritisak na Louvre da laže o autentičnosti slike koju je kupio, kako bi ga poštedio javnog poniženja.

 

Naime, on je na ovu sliku potrošio nevjerovatnih 450 miliona dolara.

Dokumentarni film "The Savior for Sale", francuskog novinara Antoinea Vitkinea, upušta se u mutnu kontroverzu oko slike Salvator Mundi, ili "Spasitelj svijeta", portreta Isusa Hrista koji je nazvan "muškom Mona Lizom". Slika je ušla u svjetsku historiju umjetnosti 2017. godine kada se gotovo 1.000 kolekcionara umjetničkih djela, dilera i promatrača našlo u Rockefeller Centru u New Yorku kad je aukcijska kuća Christie's prodala sliku za rekordnih 450 miliona dolara, što je čini najskupljom na svijetu.

Oko 120.000 ljubitelja umjetnosti pratilo je aukciju putem Facebokovog prijenosa uživo, a ekstravagantna pobjednička ponuda odražavala je krajnju rijetkost autentičnih djela Leonarda da Vincija. Uprkos ogromnoj slavi i utjecaju talijanskog majstora, postoji manje od 20 slika za koje se procjenjuje da su iz njegove ruke i sve su one dio muzejskih zbirki. Christie’s je sliku nazvao "najvećim umjetničkim ponovnim otkrićem u posljednjih 100 godina".

Muzej Louvre Abu Dhabi neočekivano je otkazao planirano otkrivanje slike u septembru 2018. Slika od tada nije viđena u javnosti. Pitanje gdje se nalazi djelo ostalo je misterija sve dok 2019. godine nije saopćeno da se 500-godišnja slika čuva na jahti "Serene" Mohammeda bin Salmana.

Tada je došlo do šokantnog saznanja, naučna analiza trojice stručnjaka iz pariškog Louvrea zaključila je da je slika nastala u Leonardovoj radionici, ali je renesansni majstor nije lično naslikao. Historičari iz Louvrea namjeravali su objaviti svoja otkrića, ali im je to bilo onemogućeno kada je Bin Salman odbio posuditi sliku za izložbu Leonardovih djela 2019. godine. Muzeju je zabranjeno javno komentarisati slike u privatnom vlasništvu koje nije izlagao.

Historičari umjetnosti također su iznijeli svoj stav o porijeklu slike. U svojoj knjizi "Posljednji Leonardo", umjetnički kritičar Ben Lewis je zaključio da je slika više nego vjerovatno izašla iz Leonardovog studija, a zatim je majstor doradio. Guardian je citirao Carmen Bambach, historičarku umjetnosti i kustosicu talijanskih i španskih djela u Metropolitanskom muzeju umjetnosti, rekavši da ju je Christie’s pogrešno uvrstio među učenjake koji su sliku pripisali Leonardu da Vinciju. Prema njenom mišljenju, Salvator Mundi prvenstveno je djelo asistenta Giovannija Antonija Boltraffa, samo s "malim retušima" samog Leonarda. A Matthew Landrus, historičar umjetnosti iz Oxforda, javno je nagađao da je sliku u velikoj mjeri proizveo drugi Leonardov pomoćnik, Bernardino Luini.

Vitkineov dokumentarac prati historiju slike, počevši od kupovine u lošem stanju za 1.175 dolara od strane njujorškog trgovca umjetninama 2005. godine. Sliku su restaurirali u Sjedinjenim Državama, a nekoliko umjetničkih stručnjaka iz Britanske nacionalne galerije procjenilo je Leonardovim djelom, da bi dvije godine kasnije bila prodata ruskom oligarhu za 127,5 miliona dolara.

Film također otkriva šta se događalo iza kulisa u Louvreu nakon Christie's aukcije. U filmu se navodno pojavljuje nekoliko visokih zvaničnika iz vlade predsjednika Emmanuela Macrona, pod pseudonimima, koji tvrde da je u ponudi prestolonasljednika da posudi sliku u Louvreu za izložbu 2019. postojao uslov. Prinčevi su uvjeti bili da Louvre mora izložiti Salvator Mundi zajedno s Mona Lizom i predstaviti ga kao "stopostotnog" Leonarda da Vincija.

Konačno, predsjednik Emmanuel Macron odbacio je saudijske zahtjeve i francuski muzej nikada nije izložio sliku. Incident je navodno prouzročio manji diplomatski sukob između Francuske i Saudijske Arabije.