SBB u Parlamentu BiH podržao izbor Krišto i Radmanovića, glasali protiv Zvizdića

Rezultati glasanja na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a na kojoj su izabrani predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg državnog organa zakonodavne vlasti pokazuju svu realnosti bh. politike.

Većinom glasova državnih parlamentaraca za predsjedavajuću Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izabrana je Borjana Krišto (HDZ), a za njene zamjenike Denis Zvizdić (SDA) i Nebojša Radmanović (SNSD). 

Za izbor Borjane Krišto glasalo je 26 od 41 prisutnog zastupnika dok je osam bilo protiv, a sedam suzdržanih. Njen izbor na mjesto predsjedavajuće nisu podržali Mira Pekić i Branislav Borenović iz PDP-a, Dragan Mektić iz SDS-a, Zlatan Begić, Dženan Đonlagić i Vlatko Glavaš iz DF-a, Predrag Kojović i Mirjana Marinković-Lepić iz Naše stranke. 

Prilikom glasanja suzdržani su bili Aida Baručija iz Nezavisnog bloka, Nada Mladina, Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Enver Bijedić iz SDP-a te Jasmin Emrić iz A-SDA. U sali prilikom glasanja nije bio zastupnika SDS-a Mirko Šarović. 

Pored SDA, HDZ-a, SNSD-a, DNS i Socijalističke partije izbor Borjane Krišto podržala su oba zastupnika SBB-a Damir Arnaut i Edita Đapo, ali i zastupnika PDA Mirsad Kukić. 

Skoro identična situacija bila je i prilikom glasanja o izboru Denisa Zvizdića za prvog zamjenika predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH s tim što Zvizdićev izbor nisu podržali zastupnici SBB-a i PDA, ali ni zastupnici SDP-a i Nezavisnog bloka. 

Za imenovanja Zvizdića glasali su svi zastupnici SDA, HDZ-a, SNSD-a, DNS-a i SP-a dok su protiv bili zastupnici SDP-a, Nezavisnog bloka, PDP-a, DF-a, Naše stranke, A-SDA i PDA. Suzdržane su bile jedino Zvizdićeve kolege iz Vijeća ministara BiH Dragan Mektić i Mirko Šarović. 

Zvizdić je za prvog zamjenika predsjedavajuće izabran sa 23 glasa za, 17 protiv i dva suzdržana, odnosno sa 13 glasova iz FBiH i deset glasova iz RS-a. 

SDP je za prvog zamjenika predsjedavajuće predložio Nermina Nikšića koji na kraju nije uspio dobiti povjerenje državnih parlamentaraca. Za njegov izbor glasalo je 15 zastupnika, protiv je bilo 21, a četvero je bilo suzdržano. 

U prijevodu, protiv imenovanja Nikšića glasali su zastupnici SDA, HDZ-a i SNSD-a, dok su za imenovanja glasali SDP, Nezavisni blok, PDP, DF, Naša stranka i A-SDA. 

Zastupnici Dragan Mektić i Mirko Šarović iz SDS-a bili su suzdržani prilikom glasanja o izboru Nikšića isto kao i zastupnici DNS i SP-a Nenad Nešić i Jakov Galić dok u sali za vrijeme glasanja nisu bili prisutni Branislav Borenović (PDP) i Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka). 

Za izbor Nebojše Radmanovića iz SNSD-a za drugog zamjenika predsjedavajuće glasala su 24 zatsupnika, troje ih je bilo protiv, a jedan je bio suzdržan. Radmanović je izabran glasovima zastupnika SDA, SNSD-a, HDZ-a, DNS-a, SP-a i SBB-a. 

Za razliku od glasanja prilikom izbora Borjane Krišto, a za koju su glasali oba zastupnika SBB-a, Radmanovićev izbor podržala je samo Edita Đapo dok je Damir Arnaut bio protiv. 

Također, protiv izbora Radmanovića glasali su i zastupnici iz političkih stranaka SDP, PDP, SDS, DF i Naša stranka. Suzdržani su bili Nada Mladina iz SDP-a, Aida Baručija iz Nezavisnog bloka i Jasmin Emrić iz A-SDA dok na sjednici nije prilikom glasanja nisu bili prisutni Mirsad Kukić (PDA) i Branislav Borenović (PDP).