Scena iz Tuzle nije ono što nam treba u ovim trenucima: Paleta brašna nestaje za 20 sekundi

Bingo
Strah od nestašice brašna, ulja, šećera i drugih namirnica zadesio je nažalost i BiH

Da je tačna poslovica “u strahu su velike oči”, najbolje demonstrira video nastao u supermarketu Bingo Šićki Brod.

Posljednjih mjesec dana svijet je zadesila pandemija korona virusa, koja je osim straha od virusa koji je do danas odnio 6.513 života širom svijeta, donijela i strah građanima da će ostati bez najvažnijih životnih namirnica.

Strah od nestašice brašna, ulja, šećera i drugih namirnica zadesio je nažalost i BiH. Supermarketi su već nekoliko dana puni ljudi koji kupuju ogromne zalihe hrane i potrepština, te tako drugi kod kojih panici nema mjesta, ostanu bez mogućnosti kupiti ono što im je u tom trenutku potrebno. Pogledajte scenu iz Binga na Šićkom Brodu, kada je paleta brašna “nestaje” za nekoliko sekundi…

No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila je stanje nesreće zbog pojave koronavirusa na području entiteta Federacija BiH. Ovaj zaključak usvojen je danas na proširenoj sjednici.

S obzirom da u pravnom smislu u BiH nema opcije proglašenja vanrednog stanja, pandan toj odluci je stanje nesreće. A šta to znači u praksi?

Time se daje pravni osnov za djelovanje o svim ključnim pitanjima po skraćenim procedurama. To podrazumijeva nabavku opreme, angažiranje ljudstva i svega ostalog.

U Republici Srpskoj (RS) trenutno je 2.026 osoba pod zdravstvenim nadzorom, a koje su doputovala iz područja zahvaćenih virusom korona ili su bile u kontaktu sa zaraženim – potvrdio je entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Pod tim nadzorom više nije njih 192.

– U UKC se trenutno nalazi sedam osoba i dvoje u statusu čekanja rezultata. Iz UKC otpušteno je 28 osoba, u izolaciju. Za dvije osobe potvrđeno je izlječenje, rekao je Šeranić.

U RS je trenutno ukupno 20 oboljelih od koronavirusa, a “obrađuju“ se kontakti jučer potvrđene dvije osobe.