Schmidt javno upozorio Dodika na "crvenu liniju" koju ne smije preći / Ako se ovako nastavi, postoji rizik od raspada BiH

.
Dodikova najava o formiranju Vojske Republike Srpske bila bi crvena linija, a međunarodna zajednica bi morala reagovati

 

Visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, izjavio je kako izjavio je da bi dezintegracija Bosne i Hercegovine imala uticaj i na ostale neriješene sukobe u regiji, poput onog između Srbije i Kosova.

- Nemiri u ovom regionu će na isti ili sličan način uticati i na pitanje teškog odnosa Srbije i Kosova, rekao je Schmidt.

Dodao je da bi nestabilnost u našoj zemlji mogla uticati na europski put Srbiji, te da je u njihovom interes da naša zemlja ostane cjelovita.

Govoreći o eventualnom raspadu BiH, Schmidt je kazao kako takva opasnost trenutno ne postoji.

- Ali ako se degradacija Dejtonskog sporazuma nastavi… postoji rizik da će se zemlja raspasti, kazao je on, u izjavi za Reuters.

On, još uvijek, smatra da bi međunarodna zajednica mogla pokrenuti pritisak koji bi natjerao razvoj događaja u razumni smjer.

Kada je riječ o crvenoj liniji, Schmidt ističe da bi to bilo formiranje Vojske Republike Srpske odnosno povlačenje entiteta RS iz Oružanih snaga BiH, što je Dodik već ranije najavio.

- Ako se to pokaže kao istina, onda ćemo mi u međunarodnoj zajednici morati vrlo, vrlo, vrlo ozbiljno razmisliti o tome kako možemo ići naprijed, istakao je Schmidt, dodavši da će korištenje bonskih ovlasti biti posljednja opcija.