Schmidt je usred neumskih pregovora svima poslao kratku poruku: Zašto?

Foto: Facebook
Trenutna runda pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, pored unutrašnjih razdvajanja, čini se da je dovela i do određenih razmimoilaženja u pristupu predstavnika SAD-a i EU te Njemačke.

Ukoliko pogledamo samo današnje izjave američkih zvaničnika koji se bave reformom bh. izbornog zakonodavstva primjetit ćemo kako specijalni američki izaslanik Matthew Palmer, ali i Američka ambasada u BiH na čelu s odlazećim ambasadorom Ericom Nelsonom, slavodobitno izjavljuju da pregovori idu u pravom smjeru te da su sastanci bili odlični i puni optimizma.

To, napomenimo, govore u kontekstu kozmetičkih odnosno tehničkih izmjena zakona, u vezi kojih se niko od političara mnogo i ne protivi.

No, kada dođu do pitanja u kojima politika diktira tempo, zasigurno da će raspoloženje opasti s obzirom na dojučerašnje stavove HDZ-a i SDA, kao i ostalih probosanskih političkih stranaka koje su uključene u ovaj proces.

Pitanje koje se postavlja glasi da li zvaničnici SAD-a i EU traže bilo kakav diplomatski uspjeh, pa makar on bio i kozmetički ili zaista žele da reforma uspije u punom kapacitetu. Sljedeće pitanje jeste - šta ako zapne na onom najbitnijem, a to je način izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH te domovi naroda - što bi značilo krah neumskih pregovora.

U jeku današnjih sastanaka u Neumu, s kojih gotova da nema nikakvih detalja, kao grom iz vedra neba stigla je izjava visokog predstavnika Christiana Schmidta. Dok je domaćim liderima stavljen veto na izjave za medije, oglasio se njemački diplomata. Bio je kratak, ali veoma precizan.

"Želim da naglasim da postoji važeći izborni zakon koji precizno reguliše izbore. U slučaju da ne dođe do izmjene Izbornog zakona, izbori će se održati u jesen 2022. godine prema odredbama postojećeg zakona", naglasio je visoki predstavnik.

Zašto je Schmidt poslao ovakvu poruku ako američki i evropski funkcioneri tvrde da sve ide dobrim putem i da li on možda zna da će u jednom momentu pregovarači doći do zida!?

Dakle, može se zaključiti da Schmidt poručuje HDZ-ovcima da i ako ne pristanu na određene kompromise, izbori u oktobru će biti održani. Time jasno, unaprijed, poručuje da neće biti mjesta ni za tzv. plan B niti plan C koji Hrvatski narodni sabor (HNS) drži u ladici, a to je potencijalni bojkot oktobarskih izbora i dodatno produbljivanje krize u zemlji.

Da li je Schmidtova izjava određeni znak svim sudionicima neumskih pregovora da što prije pronađu kompromisno rješenje ili će i u slučaju neuspjeha biti primorani da izađu na izbore po trenutnom zakonu, vidjet će se već tokom ovog vikenda.