Nikšić pisao ambasadorima svjetskih sila: Schmidt svojom pasivnošću krši Dejtonski sporazum

asdaa
Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić pisao je ambasadorima zemalja Kvinte i Rusije u kojima od njih traži da potaknu Visokog predstavnika u BiH da djeluje u skladu sa svojim ovlaštenjima kako bi spriječio kršenje Dejtonskog sporazuma.

Kako je u svom obraćanju ambasadorima napisao Nikšić, zajedno su svjedoci krize prouzročene otvorenim, javnim kršenjem Ustava BiH, te Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH u cjelini, u kojem prednjači i direktno ga provodi SNSD predvođen Miloradom Dodikom.

"Osporavanje prava na korištenje službenih jezika u BiH, nepoštivanje državnih obilježja, širenje govora mržnje, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH i presuda Evropskog suda za ljudska prava kojim je utvrđeno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, koja je proglašena sastavnim dijelom Ustava, te su joj podređene sve druge ustavne odredbe, te niz drugih primjera kršenja Dejtonskog sporazuma, očito su predstavljali samo uvod u posljednju, trajuću krizu, te blokadu i de facto suspenziju državnih institucija", napisao je Nikšić.

Bahato kršenje odredbi

Dodao je da je bahato, sveprisutno kršenje odredbi Dejtonskog sporazuma, kulminiralo je javnim osporavanjem i institucionalnim negiranjem obvezujuće odluke Visokog predstavnika u BiH.

"Negiranjem presuda Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, i potpunom blokadom državnih institucija, što sve zajedno sa iznad navedenim postupcima predstavlja flagrantno kršenje odredbi iz Dejtonskog sporazuma. Valja napomenuti da je do otvorenog kršenja Aneksa 8 također došlo prilikom imenovanja sastava Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH koju je imenovalo Predsjedništvo BiH", dodaje Nikšić.

Posebno je istakao da je Dejtonskim sporayumom, upravo kako bi se spriječile i preduprijedile slične blokade institucija i masovno kršenje odredbi, u Aneksu 10 predviđeno uspostavljanje instituta Visokog predstavnika.

Ovlaštenja visokog predstavnika

"Vijeće za implementaciju mira u BiH je 1997. godine preciziralo da ovlaštenja Visokog predstavnika u skladu sa mirovnim sporazumom između ostalog uključuju donošenje obvezujućih odluka o mjerama koje stupaju na snagu kada se strane ne mogu dogovoriti i koje važe dok Predsjedništvo ili Vijeće ministara ne usvoji odluku o tom pitanju u skladu sa mirovnim sporazumom i drugim mjerama za osiguranje provedbe mirovnog sporazuma u cijeloj BiH i njezinim entitetima, kao i donošenje obvezujućih odluka koje će osigurati neometan rad državnih institucija. Da odredbe Aneksa 10 podrazumijevaju navedeni obim ovlaštenja potvrđeno je i Rezolucijom 1144 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, donesenom 19. decembra 1997. godine", ističe Nikšić.

Pasivnost i neizvršenje obaveze

Zaključio je da svaka pasivnost i neizvršenje obaveze iz Aneksa 10 također predstavlja kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

"Ovim putem Vas pozivamo da, u svojstvu svjedoka Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, podržite Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da aktivno vrši dužnost propisanu Aneksom 10 mirovnog sporazuma u cilju zaštite ustavnog poretka i mira u Bosni i Hercegovini, te da poduzmete sve druge raspoložive mjere kako bi došlo do prekida masovnog kršenja odredbi Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i aktivne primjene njegovih odredbi", zaključuje Nikšić.