fbpx SDA Cazin: Došlo je do razrješenja savjeta Mjesnih zajednica i imenovanja povjerenika u sve Mjesne zajednice

SDA Cazin: Došlo je do razrješenja savjeta Mjesnih zajednica i imenovanja povjerenika u sve Mjesne zajednice

Home

SDA Cazin: Došlo je do razrješenja savjeta Mjesnih zajednica i imenovanja povjerenika u sve Mjesne zajednice


Na II redovnoj sjednici Gradskog vijeća Cazin održanoj juče, 28.06.2017. godine, došlo je do razrješenja savjeta Mjesnih zajednica i imenovanja povjerenika u sve Mjesne zajednice zbog čeka je Gradski odbor Stranke demokratske akcije Cazin danas održao konferenciju za medije.

Klub vijećnika GO SDA Cazin će putem premijera USK, mr. Huseina Rošića podnijeti inicijativu za ispitivanje ustavnosti ovakve odluke prvenstveno s ciljem spriječavanja nezakonitog i neustavnog rada organa uprave koji se ogleda u sljedećem:

"Članom 87. Statuta Grada Cazina je definirano da načelnik, odnosno gradonačelnik jedini ovlašten predlagač za ovakve odluke, a ne Komisija za izbor i imenovanje i Komisija za koordinaciju i rada Mjesnih zajednica kako je u ovom slučaju."

"Za ovakvu odluku su glasali i 4 vijećnika koji su predloženi kao povjerenici, tako da su oni imenovali sami sebe što je školski primjer sukoba interesa."

"U MZ Liskovac je imenovan povjerenik koji živi u drugoj Mjesnoj zajednici, MZ Gnjilavac što je takođe u suprotnosti sa Statutom."

Pored ovog je interesantno da je za usvajanje ovakve odluke odlučujući bio glas Refika Lelića (SDP) koji je nekoliko tačaka prije imenovan za zamjenika predsjedavajućeg, što je čista politička kupovina, ali i pokazatelj da principu za donošenje odluka samo lični interesi pojedinaca.

U 17 od 23 mjesene zajednica na mjesto povjerenika su imenovani dosadašnji predsjednici savjeta, jer su isti pripadnici političkih opcija koje obnašaju vlast, dok je u samo 6 mjesnih zajednica došlo do promjene. Povjerenicu su istaknuti članovi vladajuće stranke, a neki od njih su bili i kandidati za OV na proteklim izborima.

Osnovano se sumnja da je ovakva odluka uveliko povezana sa uvođenjem centralizacije u Medžlisu IZ Cazin, jer je Haris Ćoralić (ASDA), predsjednik Medžlisa Cazin ujedno i predsjednik komisije za izbor i imenovanje koja je i jedna od predlagača.

Međutim, da je i sam gradonačlnik Ogrešević svjestan da je ovakva odluka izvan svih pravnih okvira moglo se zaključiti iz činjenice da se nije udostojio ni prisustvovati samoj sjednici.

Takođe činjenica da odluka nema nikakvo obrazloženje, niti pouku o pravnom lijeku pa makar i u formi da se na istu nema pravo žalbe govori i o kvalitetet same odluke, ali i kvaliteti predlagatelja, odnosno predstavlja pokazatelj bahatosti.

 

(Izvor:SDA Cazin)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 30/06/2017 - 08:16

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top