SDA dala zeleno svjetlo, na pomolu sazivanje vanredne sjednice Doma naroda FBiH

Šef Kluba Bošnjaka Doma naroda Osman Ćatić, kako je iz više izvora potvrđeno za Klix.ba, dobio je zeleno svjetlo od vrha SDA, preciznije od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da podnese zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.

Na toj sjednici trebao bi se usvojiti Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH koji je danas zvanično upućen u proceduru u Dom naroda.

Predlagači zakona koji je u Predstavničkom domu usvojen bez glasova HDZ-a su klubovi zastupnika SDA, SBB-a, DF-a i SDP-a u Zastupničkom domu i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Kako nam je potvrđeno, ovim aktivnostima bi dalje trebao rukovoditi sekretar Doma Izmir Hadžiavdić.

Nakon što se podnese zahtjev, a očekuje se da bi se to trebalo desiti do kraja sedmice, predsjedavajuća Lidija Bradara (HDZ) ima rok od 14 dana da, prema Poslovniku, sazove vanrednu sjednicu. Ukoliko to ne uradi, u roku od sedam dana to treba učiniti potpredsjedavajući Jasenko Tufekčić (SDA).

Naši izvori su nam potvrdili da je u proteklom periodu došlo do narušenih odnosa između Tufekčića i vrha SDA, što je dodatno zakompliciralo situaciju pa je došlo do odugovlačenja kod ponošenja zahtjeva za vanrednom sjednicom.

Naši sagovornici tvrde da se unaprijed očekuje da će Klub Hrvata na sjednici koja bude zakazana podnijeti zahtjev za vitalni nacionalni interes. U tom slučaju će o svemu morati odlučivati Ustavni sud FBiH.