SDA danas utvrđuje liste s imenima kandidata za bh. parlamente

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici trebalo bi potvrditi liste za parlamentarne izbore, a koji će biti održani u oktobru ove godine.

Političke stranke u Bosni i Hercegovine do ponedjeljka (9. juli) trebale bi predati Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH konačne liste sa imenima kandidata za organe zakonodavne vlasti. Organi Stranka demokratske akcije (SDA) već su postigli saglasnost za većinu kandidata koja će se naći na stranačkim listima, a koje će u CIK-u predati generalni sekretar SDA Halid Genjac. 

Listu SDA za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u izbornoj jedinici 3 definitivno će nositi predsjedavajući Vijeća ministara BiH i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić. Listu u izbornoj jedinici 5 prema mogao bi nositi član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA Safet Softić. Najveća neizvjesnost oko formiranja listi je u Tuzlanskom kantonu s obzirom na to da je trenutni zastupnik u PSBiH i šef Kluba SDA u Zastupničkom domu PSBiH Amir Fazlić predložen kao nositelj liste u izbornoj jedinici 5. 

Listu za državnu vlast u izbornoj jedinici 1 nosit će ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i potpredsjednik SDA Šemsudin Dedić. Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i potpredsjednik SDA Edin Mušić pentrirao je s entitetskog nivoa na državni pa će tako na ovogodišnjim izborima biti nosilac liste SDA za Zastupnički dom PSBiH u izbornoj jedini 2. Uprkos tome što je Općinski odbor SDA Novo Sarajevo za nosioce državne liste predložio Semihu Borovac, aktuelna ministricu za ljudska prava i izbjeglice BiH tražila je da se njeno ime ne stavlja ni na jednu listu jer se više ne namjerava aktivno baviti politikom. 

Što se tiče Parlamenta Federacije BiH nosioci listi u izbornim jedinicama 1, 5, 6, 7, i 11 su Asim Kamber (zastupnik u Parlament FBiH), Miralem Galijašević (predsjednik Vlade Zeničko-dobojskog kantona), Mirza Ganić (zastupnik u Parlamentu FBiH), Adnan Efendić(direktor Stambenog fonda KS) i Asim Sarajlić (zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH).

Na listama za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH naći će se i Sebija Izetbegović(supruga predsjednika SDA i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu), Amor Mašović (zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo), Hamdija Abdić zvani Tigar (vijećnik u Gradskom vijeću Grada Bihaća), Husein Rošić (predsjednik Vlade Unsko-sanskog kantona)

Nosilac liste SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo bit će aktuelni načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, a na njoj će se između ostalih naći i ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara i trenutni zastupnik u Skupštini KS Mirza Čelik

Što se tiče bosanskohercegovačkog entiteta RS, nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH iz RS-a bit će ministar civilnih poslova i zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović dok će listu za Narodnu skupštinu RS-a nositi ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH i potpredsjednik SDA Edin Ramić.