Predstavnici A SDA upoznali Delegaciju EU u BiH s problemom migrantske krize u USK: Država mora preuzeti odgovornost i obaveze oko rješavanja migrantske krize

Predsjednika Stranke demokratske aktivnosti BiH Nermina Ogreševića i zastupnika ove stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH Jasmina Emrića danas je primio Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH. Tema sastanka bila je informacija o izradi nove agende za socioekonomske reforme u BiH za koju bi uskoro trebala biti potpisana zajednička izjava, a u čijoj izradi će A SDA BiH aktivno učestvovati.

U uvodnom dijelu sastanka predstavnici Stranke demokratske aktivnosti istaknuli su problem migrantske krize s kojim se već duže vrijeme suočava Unsko- sanski kanton. Osim što je  problem sve većeg broja migranata potpuno ostavljen lokalnim zajednicama u ovom dijelu BiH i što se državna vlast i dalje lijeno ili gotovo nikako ne uključuje u njegovo rješavanje, čini se da ova kriza poprima sve veće razmjere i po riječima predstavnika A SDA BiH, krajnje je vrijeme da se država uključi i jednostavno počne provoditi zakone o azilu i strancima. Predstavnicima Delegacije Evropske unije je istaknuto da se, uz pojačane mjere na granici BiH sa Srbijom, mora prekinuti i migrantska ruta od Sarajeva do Bihaća koja je trenutno potpuno slobodna i kojom se svakodnevno sve veći broj migranata kreće dolazeći u ovaj kanton.

S obzirom na činjenice da su kapaciteti Unsko- sanskog kantona odavno premašeni, a njegovi građani stavljeni u sasvim nepravedan položaj,  država BiH i njene institucije koje su za to plaćene, moraju hitno poduzeti sve mjere kako bi se sačuvala stabilnost u ovom dijelu zemlje, zajednički je stav koji su  iznijeli predstavnici A SDA BiH i Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH na današnjem sastanku u Sarajevu.

Image