SDP BiH traži uspostavljanje punkta Hitne pomoći za padinska naselja u Sarajevu

Pravovremeno zbrinjavanje hitnih medicinskih slučajeva u padinskim naseljima često je nemoguće ili otežano iz niza razloga.

Stoga, socijaldemokrati smatraju neophodnim uspostavljanje punkta hitne
pomoći sa cjelodnevnim boravkom najmanje jedne ekipe i sa opremljenim vozilom prilagođenim uskim ulicama. Ovaj punkt mogao bi opsluživati sva padinska naselja u Starom Gradu ali i u susjednoj Općini Centar. Svu pogubnost nepostojanja takvog punkta naši građani osjete ponajviše u ovim danima vrhunca turističke sezone i potpunog saobraćajnog zagušenja Starog Grada. Obzirom na konfiguraciju tla i komunikacijske kapacitete grada, posebno u padinskim dijelovima grada, gužvi u prometu, te relativno veliku udaljenost Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, često je nemoguće pravovremeno zbrinjavanje hitnih slučajeva. To se, prvenstveno, odnosi na slučajeve srčanog udara, čije zbrinjavanje u okviru tzv. "Zlatnog sata" (vrijeme od dojave do dolaska pacijenta u hitni bolnički prijem), povećava šanse za preživljavanje za 30 do 50 posto. Osim toga, općina Stari Grad je glavna turistička destinacija u našem gradu, vjerovatno i cijeloj BiH, koju posjećuje veliki broj turista, uključujući žene i djecu, kojima hitna medicinska pomoć može zatrebati u bilo koje vrijeme. Opasnosti nepravovremena reakcije otežane udaljenošću i lošom saobraćajnom mrežom, stanovnici Starog Grada će osjetiti pogotovo u danima velike turističke posjećenosti kako je to sada za Sarajevo film festival. To ne znači da je velika turistička posjećenost loša, nego da mi moramo imati infrastrukturu koja će omogućiti nesmetano funkcionisanje grada, a to u prvom redu znači funkcionalnu hitnu medicinsku pomoć. Zbog svega navedenog, ali i činjenice da padinska naselja imaju veliki broj stanovnika u trećoj životnoj dobi, neophodno je obezbijediti uslove za cjelodnevni boravak ekipe hitne medicinske pomoći, sa opremljenim vozilom, na području općine Stari Grad. Ovo je moguće i bez formiranja klasičnog punkta kakvi postoje u općinama Vogošća, Hadžići i Ilijaš. Klasični punkt hitne pomoći podrazumijeva ambulantne uvjete, koji omogućavaju određeni nivo medicinskih intervencija, za što, objektivno, nema
potrebe. Punkt u Starom Gradu može biti u okviru Doma zdravlja ili se mogu osigurati prostorije u saradnji s lokalnom službom civilne zaštite za što postoji načelna saglasnost. Sve što punkt u Starom Gradu treba su adekvatne manje prostorije, vozilo prilagođeno uskim ulicama i parking mjesto. Prostorija treba samo osnovne uslove za nesmetanu cjelodnevnu dežuru jedne ekipe hitne pomoći poput prostora za odmor, objedovanje, kupatila, ostave, itd.
SDP BiH će već na narednoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad uputiti inicijativu za osnivanje punkta hitne medicinske pomoći. Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo i nadležno ministarstvo da u što kraćem roku pozitivno odgovore na ovu inicijativu, te da jednu ekipu hitne medicinske pomoći izmjeste u Stari Grad i prilagode je uslovima intervencije u padinskim naseljima.