SDP: Neprihvatljivo je izmjene Krivičnog zakona realizirati bez Ministarstva pravde i pravosuđa

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine izdala je saopćenje u kojem se dotiče jučer izglasanih izmjena na Krivični zakon FBiH. Podsjećamo, među 61 glasom "za" našle su se i ruke poslanika iz SDP-a.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine izdala je saopćenje u kojem se dotiče jučer izglasanih izmjena na Krivični zakon FBiH. Podsjećamo, među 61 glasom "za" našle su se i ruke poslanika iz SDP-a.

Podsjećamo, radi se o članu 382 Krivičnog zakona FBiH koji glasi: "Ko posreduje, koristeći svoj službeni ili društveni ili utjecajni položaj ili drugi status, da službena ili odgovorna osoba u institucijama u Federaciji ili strana službena osoba ili arbitar ili sudija porotnik izvrši ili ne izvrši službenu ili drugu radnju, bit će kažnjen kaznom zatvora u trajanju od jedne do osam godina".

Prijedlog izmjene glasi: "Ko zahtijeva ili primi mito, ili prihvati ponudu ili obećanje mita za sebe ili drugoga da iskorištavanjem svog službenog ili društvenog položaja ili utjecaja posreduje da se obavi službena radnja koja se ne bi smjela obaviti, ili da se ne obavi službena radnja koja bi se morala obaviti, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina".

Funkcioneri će, ukoliko Prijedlog prođe Dom naroda, moći posredovati za određene radnje i to neće biti krivično djelo.

Zbog negativne reakcije dijela javnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, Socijaldemokratska partija je izdala saopćenje koje prenosimo u cjelosti:

"Apsolutno smatrajući opravdanom reakciju dijela medija na izmjene Krivičnog zakona FBiH koje se odnose na trgovinu uticaja, u zemlji koja obiluje takvim primjerima i iz sfere politike i drugih segmenata društva, želimo jasno istaći kako je neprihvatljivo da se takve izmjene zakona realiziraju bez aktivnog učešća Ministarstva pravde i nadležnih pravosudnih institucija. 

S obzirom da Zakon jučerašnjim glasanjem nije stupio na snagu, te da mu predstoji procedura u Domu naroda Parlamenta FBiH, pozivamo nadležne pravosudne institucije, VSTV, akademsku zajednicu, Evropsku komisiju i pravni odjel OHR-a da se vrlo jasno odrede o karakteru navedenih izmjena, te otklone ili potvrde navode kako se radi o usaglašavanju sa EU pravnom stečevinom i preporukama GRECO-a.

U okviru više od 60 glasova koji su glasali za zakon, nalaze se glasovi velikog broja drugih političkih partija, te želimo vjerovati kako je reakcija medija u smislu uloge SDP-a direktni rezultat povjerenja u našu stranku kada je u pitanju istrajnost u borbi protiv korupcije koju nismo, niti ćemo ikada izdati.

Mi smo više puta na praktičnim primjerima dokazali da nećemo odustati od borbe za pravdu i bolje društvo, i to potvrđuje naša upornost u mandatu kada smo bili vlast da usvojimo sistemske antikorupcione zakone, a koji su od strane trenutne vlasti godinama opstrurirani i praktično suspendovani.

Također, naše izmjene krivičnog zakona i amandmani na Ustav o nezastarijevanju kriminala iz privatizacije, te zabranu pomilovanja za teška krivična djela već godinama stoje u ladicama Parlamenta, što pokazuje naša jasna opredjeljenja kada je u pitanju borba sa svakim oblikom kriminala, ali i odnos trenutne vlasti prema tom pitanju. Na kraju, ukoliko izostane reakcija VSTV-a i drugih institucija, klub delegata SDP BiH u Domu naroda će biti protiv ovakvih izmjena zakona i nadamo se onemogućiti njegovo konačno usvajanje", zaključeno je u saopćenju Socijaldemokratske partije Bosne i Herceogovine.