“SDP nije glasao za listu PDP-a, pomogli su Dodiku da dobije četvrtog delegata”

.
Lider PDP-a Branislav Borenović danas je za N1 govorio o očekivanjima od lidera stranaka koje dogovaraju vlast, kao i "spornom" listiću u kojem se govorilo danima.

 

Zbog čega lideri ovih stranaka posljednih dana vješto izbjegavaju novinare koji bi ih mogli nešto pitati, vezano za pregovore?

“Boje se pitanja. Kako drugačije tumačiti tajne sastanke, na tajnim lokacijama, o javnim poslovima uz prisustvo režimskih medija bliskih vladajućim. Vjerovatno se boje pitanja koja su logična i opravdana; da li će nova vlast ukinuti akcize na gorivo kako je obećavala Osmorka i drugi. Da li će se smanjiti stopa PDV-a na 5% kako bi se olakšao život građanima? Da li će SNSD odustati od povrata nadležnosti na nivo RS s kojima je više od godinu dana zaokupirao javnost RS, o formiranju vojske RS? Gdje su odgovori na ta pitanja? Ja ponavljam ključno pitanje: Da li će konačno biti ukinuti akcize na gorivo na šest mjeseci kako je zagovarano u posljednjih godinu dana?“, kazao je Borenović.

Ističe da niko ne govori “kako olakšati život građanima”.

“Niko ne spominje kako olakšati život građanima, kako smanjiti porez na dodatu vrijednost na osnovne životne namirnice, očigledno se odustalo. Ostaju manje više isti koalicioni partneri, manje više to su isti politički igrači. Još ako ostane ovaj kapacitet koji je SNSD imao, onda će neminovno biti… Vidim da je strašan pritisak na Sud i na Apelaciono vijeće, sasvim je jasno da je onaj listić potpuno važeći jer očigledno je bila namjera glasača da da podršku listi i našem kandidatu. Očekujem da će i to uskoro biti poznato, pa da ćemo ići na žrijeb“.

Također, kazao je da se do sada nije čulo nije ništa od ozbiljnog ekonomskog ili demografskog programa.

“Potpuno je legitimno da formiraju vlast, šta će biti rezultat takve vlasti to ćemo da vidimo. Zato govorim da su bitni odgovori na pitanja “Šta će ova vlast ako bude formirana uraditi?”. Nismo čuli niti jedan dio ozbiljnog, ekonomskog, bilo kakvog demografskog programa. Imam osjećaj da se ovdje radi o “programskoj koaliciji” nego o podjeli plijena, fotelja. Još nismo vidjeli nijedan tekst programa buduće vlasti u ovoj zemlji“.

Da li je PDP izigran od SDP-a?

“Ne osjećam se izigranim, ovdje se desila neka vrsta “opšte prevare”. Pokušaj SDP-a i predsjednik SDP-a Nikšića da prevari javnost, ne samo nas. Mi smo navikli u politici da svaki dan imate određene prevare. Jasno je da SDP nije glasao za listu PDP-a i da je SDP pomogao da Dodik ponovo dobije četvrtog delegata u Domu naroda. Za mene je krajnje licemjerno i iznenađujuće i ružno to što je predsjednik SDP-a se pokušao pravdati da navodno ima neku fotografiju što je bilo nemoguće“, kazao je.

Jeste li tražili od SDP-a da dostavi dokaze?

“Nije tražena nikakva fotografija, jer sam rekao u razgovoru sa gospodinom Nikšićem to jutro da je nemoguće uraditi fotografiju.. To je zabranjeno, nemoguće u skladu sa izbornim pravilima. On je meni rekao “Ne sekiraj se, mi ćemo imati fotografiju”. Odmah mi je bilo sumnjivo, “Kako ćete imat ifotografiju, ako je nije moguće uraditi i ako svi znaju da je ta fotografija očito nastala prije u nekim kancelarijama”. Ovo je ozbiljno krivično djelo, falsifikovanje, izborna prevara i nemojte imati dilemu da ćemo mi u narednim danima podnijeti krivičnu prijavu da se svi navodi ispitaju“.