SDP:Skaka ponovo osramotio i sebe i Sarajevo

Kantonalni odbor SDP BiH Sarajevo osuđuje sramni postupak sarajevske gradske uprave i gradonačelnika Abdulaha Skake zbog izbjegavanja susreta sa gradonačelnikom Istanbula, Ekremom Imamogluom.


Nezabilježeno je u demokratskoj praksi da gradonačelnik izbjegava susret sa svojim kolegom koji vodi jednu svjetsku metropolu, pravdanjem "političkim okolnostima". Povrh svega, Abdulah Skaka uzima sebi za pravo da javno drži lekcije o "nepoznavanju političkih okolnosti" čelniku grada sa 15 miliona stanovnika, u kojem je dobio najveći postotak glasova od svih gradonačelnika Istanbula u zadnjih 30 godina.


Jasno je da se radi o nastavku podaničkog odnosa SDA i njihovih političkih prikolica prema Recepu Tayyipu Erdoganu i njegovoj stranci. Nedavnim nezakonitim hapšenjem Fatiha Keskina po dekretu iz Turske, te očitim poštivanjem zabrane susreta sa Imamogluom koja je došla od istog nalogodavca, uvodi se totalitarizam na mala vrata u BiH.


Jednako tako, radi se o ponižavanju građana Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, te o očitom predavanju suvereniteta nad institucijama države u ruke stranih političkih centara.


Ovaj primjer pokazuje koliko je u pokušajima rušenja vlade KS karikaturalno i besmisleno pozivanje koalicije stranaka sljedbenika SDA na zaštitu države i promociju navodne građanske ideje korištenjem imena kandidata za premijera KS kao maskote u toj priči.


Vjerovatno je od 17. maja kada su dogovorili rušenje Vlade KS, do objavljivanja te namjere u decembru, koalicija SDA-DF-SBB čekala saglasnost Vlade Turske na ime kandidata za premijera.