Sebastian Kurz: Austrija je spremna za proizvodnju ruskih i kineskih vakcina

.
Austrijski kancelar Sebastina Kurz izjavio je kako je Austrija spremna proizvoditi ruske i kineske vakcine protiv koronavirusa čim one dobiju odobrenje od Evropske agencije za lijekove.

U intervjuu za njemački Welt am Sonntag, Kurz je govorio o trenutnim kapacitetima Austrije kada su u pitanju vakcine protiv koronavirusa. Tom prilikom, Kurz se osvrnuo i na alternativna tržišta odnosno nabavku ruskih i kineskih vakcina te je poručio kako Austrija nema ništa protiv opcije da pokrene proizvodnju vakcina Sputnik V i Sinovac.

 

"Kada se vakcine odobre u EU, Austrija će definitivno pokušati obezbijediti proizvodne kapacitete unutar državnih kompanija kako bismo omogućili dovoljan broj ruskih i kineskih vakcina našim građanima", rekao je Kurz.

 

Također, austrijski kancelar je naglasio kako se politički sukobi u ovom momentu trebaju ostaviti po strani te da životi građana moraju biti prioritet.

 

"U ovom slučaju, potrebno je što prije nabaviti sigurne i provjerene vakcine bez obzira ko stoji iza njih. Kada je riječ o vakcinama, bitna je brzina, sigurnost i efikasnost, a ne geopolitički sukobi koji su trenutno aktuelni", jasan je austrijski kancelar.

 

Kurz je tokom intervjua za njemački list iznio i niz kritika prema Evropskoj agenciji za lijekove te je izjavio kako je proces odobravanja vakcina za evropsko tržište previše spor zbog birokratskih procedura Agencije.

 

Austrijski kancelar nije jedini evropski politički zvaničnik koji otvoreno podržava nabavku vakcina s alternativnih tržišta. Zbog problema u nabavci i distribuciji vakcina s kojima se u posljednjim danima suočava EU, mnogi drugi zvaničnici država članica izjavili su kako je potrebno što prije odobriti ruske i kineske vakcine za tržište EU.

 

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell tokom nedavne posjete Moskvi, također je izjavio kako se nada da će ova vakcina biti što prije odobrena na evropskom tržištu.

 

"Nadam se da će Evropska agencija za lijekove (EMA) odobriti Sputnik V kako bi se mogla koristiti i u zemljama EU. To bi bile dobre vijesti pogotovo jer se suočavamo sa nedostatkom vakcina", rekao je Borrell.