Sebija bi da sjedne u Bakirovu fotelju

SARAJEVO - Sebija Izetbegović, najvjerovatnije će dobiti najviše nominacija u većini općinskih organizacija SDA za kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva, nezvanično saznaju "Nezavisne" od izvora bliskih toj stranci.

Niko javno od perjanica SDA nije bio raspoložen da govori o ovoj informaciji, ali nezvanično saznajemo da kandidature već polako pristižu.

Amir Fazlić, član Predsjedništva SDA i predsjednik Kantonalnog odbora stranke u Tuzli, kazao je da nije upoznat o odlukama općinskih odbora stranke ovog kanton u vezi s nominacijama.

"Nisam ni zvao, ni pitao i ne želim da utičem na njihove odluke", kazao je Fazlić, koji je rekao da najviše informacija ima Halid Genjac, generalni sekretar stranke, kojem kandidature i pristižu. Genjac je u petak novinarki "Nezavisnih" poručio da je u strašnoj gužvi, dok Asim Sarajlić, predsjednik Kadrovske komisije SDA, nije odgovarao na naše pozive. On je prije za "Nezavisne" rekao da će polovinom aprila početi pristizati kandidature.

U nekoliko navrata Bakir Izetbegović, lider SDA, govorio je o mogućim kandidatima SDA za člana Predsjedništva BiH. On je tada spominjao Safeta Softića, Denisa Zvizdića, Šefika Džaferovića i Adila Osmanovića, ali kao prvo ime uvijek se spominjao Zvizdić. Svaki put je Izetbegović izričito negirao da bi njegova supruga Sebija mogla biti kandidat za Predsjedništvo. Šta se u međuvremenu promijenilo, niko u petak iz SDA zvanično nije želio da komentariše.

Što se tiče drugih stranaka u FbiH, u SDP-u najviše nominacija ima Denis Bećirović (bošnjački član), dok SBB još nije donio odluku o ovom pitanju. Iz DF-a kandidat za hrvatskog člana biće Željko Komšić, dok je Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik FBiH, rekao da u stranci nije razgovarano o kandidatima, te da će liste biti poznate do kraja šestog mjeseca. Međutim, ono što je sigurno, kako je istakao Čavara, je da će hrvatske stranke, izuzev HDZ-a 1990, zajednički nastupiti na predstojećim izborima.

Takođe, i stranke iz RS su još prije mjesec dana otkrile karte, pa su najavile kandidature za člana Predsjedništva BiH iz RS. Boje vladajuće koalicije u RS (SNSD, DNS i SP) braniće Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsjednik RS, dok će Mladen Ivanić, aktuelni član Predsjedništva i počasni predsjednik PDP-a, biti kandidat Saveza za promjene.