Sebija Izetbegović izbjegava smjenu, odbila preuzeti poštu, danas na adresu ide kurir!

,
Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je 30. oktobra saopćio da je pokrenuo smjenu generalne direktorice Sebije Izetbegović

 

Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je 30. oktobra saopćio da je pokrenuo smjenu generalne direktorice Sebije Izetbegović, koja je rukovodila ovom ustanovom od januara 2016. godine.

Nema uslove

Kao razlog za smjenu, navedeno je da Izetbegović ne ispunjava više uslove za obavljanje te pozicije, nakon što su joj oduzete akademske titule, kao i profesura na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, navedeno je u saopćenju za javnost Upravnog odbora KCUS-a.

Izetbegović je obaviještena o odluci Upravnog odbora i ima osam dana da se pismeno izjasni o tome.

Ukoliko u tom roku ne dostavi dokaz da je redovna profesorica Medicinskog fakulteta, te da ispunjava ostale uslove, odluka Upravnog odbora će biti proslijeđena ministru zdravstva, odnosno Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na potvrđivanje.

 

Međutim, iako joj je UO KCUS-a poslao zvanično preporučenom poštom odluku, ona je, kako saznajemo, odbila da je preuzme s ciljem da što više odugovlači proces svoje smjene.

Pošta - rješenje, nakon toga je vraćeno.

Saznajemo da će joj danas rješenje biti poslano po kuriru i da će ga morati potpisati i preuzeti. 

Prethodni saziv Upravnog odbora KCUS-a, koji je imenovala vlada bivšeg premijera Fadila Novalića, stranačkog kolege porodice Izetbegović, nije smijenio Izetbegović ni pet mjeseci nakon oduzimanja akademskih titula.

Poništena zvanja

Prema Statutu KCUS-a, najveće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini, Izetbegović nije ispunjavala uslove za poziciju generalne direktorice nakon što su joj poništena akademska zvanja.