Sebija Izetbegović kandidat za Predsjedništvo BiH?

Konvencija Stranke demokratske akcije (SDA) planirana za 26. maj odlučit će da li će dr. Sebija Izetbegović biti kandidat te stranke za Predsjedništvo BiH na oktobarskim izborima u zemlji, javlja novinska agencija Patria.

Iako se ranije samo špekulisalo da bi supruga aktuelnog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića mogla biti kandidat za Predsjedništvo na predstojećim izborima, njeno ime sada će i definitno biti ponuđeno na Konvenciji krajem mjeseca, nakon što je u ponedjeljak podršku dobila iz više lokalnih organizacija SDA.

U dokument „Evidencija kandidata SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH“, napravljen 17. aprila, poslan na adrese općinskih organizacija SDA, se navodi kako su općinski izvršni odbori SDA dužni najkasnije do 29. aprila održati sjednicu „na kojoj će se predložiti kandidati SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH“. Svaki općinski odbor može predložiti naviše tri kandidata. Rezultati  predlaganja kandidata, navodi se u istom dokumentu, će se objediniti u centrali Stranke i koristit će se za utvrđivanje liste kandidata sa koje će konačnog kandidata SDA za Predsjedništvo BiH odabrati Konvencija Stranke 26. maja.

Prema nezvaničnim podacima, Sebija Izetbegović je do sada dobila podršku najmanje 40 lokalnih organizacija stranke, među kojima su SDA Vareš, Fojnica, Ilidža, Novi Grad i drugi, što je dovoljno da se njeno ime nađe na Konvenciji.