Sebija Izetbegović: Šefik nije copy-paste, imao je žestok trening sa Alijom Izetbegovićem

Sebija Izetbegović je na večerašnjem skupu u Sarajevu, govoreći o spremnosti Šefika Džaferovića kao kandidata za člana Predsjedništva BiH, poručila da on nije "copy-paste", već da je prošao kroz žestok trening sa Alijom Izetbegovićem

Tribina Stranke demokratske akcije (SDA) pod nazivom "Razgovor sa građanima" održana je večeras u Sarajevu, odakle je poručeno da ne bi trebalo da se povezuju skupovi "Pravda za Dženana" i "Razgovor sa građanima".
 

"Istina o smrti Dženana Memića mora biti otkrivena"



Šefik Džaferović je kazao da je zlonamjerno što je pokušano da se povežu ta dva skupa. 

"Ovaj skup je najavljen prije više od mjesec. Ja se duboko suosjećam sa porodicom Memić i želim da cijeli slučaj što prije dobije svoj pravni epilog. Istina o smrti Dženana Memića mora biti otkrivena", kazao je Džaferović.

Istakao je kako je evidentno da postoji problem sa pravosuđem i da je to najveći problem u Bosni i Hercegovini.

"Nije uredu da političke stranke zapošljavaju ljude na pravosudne funkcije, nije uredu da tužioci i sudije biraju stranačkim linijama, nije uredu da se gube dokazi", rekao je Džaferović

Osvrnuo se na svog sina, kazavši da je on bio kantonalni tužilac. 

"Moj sin je, zajedno sa pet-šest svojih kolega, nakon nekoliko puta bio izabran za kantonalnog tužioca. Nikome se nije pravio problem, samo nama. Sada je advokat", kazao je Džaferović. 

Istakao je, također, da su preuveličane priče o njegovoj imovini.

"Moja žena i ja imamo stan od 52 kvadrata u Sarajevu. Imam deset duluma zemlje u Zavidovićima, naslijeđe od oca. To je sve što imam. Čitav život ja radim u profesionalnoj karijeri. 
 

"Dodikove izjave ne doprinose miru"



Naveo je da je Dodik dao jednu izjavu koja ne doprinosi miru. 

"Sramna, anticivilizacijska i šovinistička izjava. Od Dodika smo se naslušali svašta, ali ovo je prevršilo svaku mjeru. U Bosni i Hercegovini nikom ne smetaju ezani, crkvena zvona, niti bilo kakva druga vjerska obilježja. Uvijek će biti i ezana i zvona u Bosni i Hercegovini", istakao je Džaferović. 

Istakao je da mu više smeta šutnja srpskog naroda. 

"Zašto se niko nije oglasio? Zašto se Aleksandar Vučić nije očitovao? Oni to nikad neće spriječiti", poručio je Džaferović.

Istakao je da se u profesionalnoj karijeri ostvario prije agresije na Bosnu i Hercegovini. 

"Moja generacija ima život prije agresije i život poslije agresije. Ja sam svoju karijeru prije agresije ostavio iza sebe. Ja sam bio sudija. Bilo je teških slučajeva, sudio sam ubistva, saobraćajne nesreće... Velika je odgovornost dijeliti pravdu. Ja sam viđao na ulici ljude koje sam osuđivao. Ja sam to radio čestito i pošteno, drugačije ne znam", rekao je Džaferović.

Upitan zašto je u SDA, Džaferović je odgovorio da ta ljubav traje od '86. godine. 

"Ja sam bio sudija Okružnog suda u Zenici. Tada je počelo ne samo prestrojavanje, nego ozbiljna briga šta će biti sa Bosnom. Vidjelo se da to ide prema velikoj Srbiji, ili nakon Karađorđeva velikoj Hrvatskoj. SDA je bila nada", istakao je Džaferović.

Istakao je da je bio u kontaktu s ljudima koji su osnivali stranku. 

"To je bio tada prozor kroz kojeg smo mi mogli da vidimo svjetlost. Ja sam se zbog toga priključio svim srcem, svim intelektualnim kapacitetima", rekao je Džaferović. 

Džaferović je napomenuo da je on kandidat koji je došao jednom demokratskom procedurom u najjačoj političkoj stranci. 

"Stranka koja ima svoje rezultate. Kad ste kandidat takve političke stranke onda je velika mogućnost da budete izabrani", kazao je Džaferović.

Dodao je da, kada se sve to skupa spoji, nije neskromno reći da je najspremniji kandidat za člana Predsjedništva BiH. 

"Imate puno populista u politici. Ja nisam takav. Počeli smo emisiju sa nekim populistima i smutljivcima", potcrtao je Džaferović aludirajući, uz ostale, na Fahrudina Radončića.
 

Pohvale Sebije Izetbegović



Na skupu se naknadno priključila nesuđena kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH Sebija Izetbegović, koja je nahvalila Šefika Džaferovića kazavši da je to hrabar i dobar kandidat.

"Vidjeli smo Šefikovu biografiju. Šefik je bio izvrstan student za razliku od mene. Svi smo porodično uvijek poštovali njega i njegovu porodicu. Sretna sam što je on kandidat. On je u ovom trenutku najbolji među nama za tu poziciju", kazala je Izetbegović.

Istakla je da Šefik nije copy-paste, već da je imao žestok trening sa Alijom Izetbegovićem.

"Ja sam borac, na meni se to vidi. Takva sam bila kad sam bila djevojčica. Opredijeljena sam za dobro i mislim da to svi prepoznaju", kazala je Izetbegović.

Šefik Džaferović je kazao da borba za Bosnu i Hercegovinu nije nikakav unitarizam. 

"Neki dan je jedan tamo, da mu ne pominjem ime, pozvao na genocid nad Bošnjacima. Da mu ovom prilikom poručim: nikada više nad Bošnjacima neće biti izvršen genocida. Ova stranka to neće dozvoliti", rekao je Džaferović.

Podsjetio je da je Dodik kazao da će Srbija i Republika Srpska biti jedno. 

"To se nikada neće dogoditi. Tako može da odvede samo Republiku Srpsku u nestanak. Najbolje nam je svima u Bosni i Hercegovini ovo što ja zagovaram, ovo što SDA zagovara", poručio je Džaferović.

Prema njegovim riječima, neophodno je zaustaviti trend odlaska mladih.

"Ovi izbori će biti opterećeni populizmom i smutnjom. Ja sam od početka govorio da se pozicija člana Predsjedništva ne može dobiti nikakvim lobiranjem. Da biste bili član Predsjedništva morate biti na srcima ljudi", zaključio je Džaferović.