Sedan intervencija obilježeno u protekla 24h

321
Burna dešavanja u Velikoj Kladušoj, pogledajte dešavanja.
  • Prva intervencija evidentirana je u mjestu Slapnica (od 12.50h do 13.45h), a radilo se o požaru na njivi.
  • Kod zgrada Duplex u 12.57h prijavljeno je zapaljenja kontejnera, koji su vatrogasci gasili do 13.20h.
  • Od 14.56h do 16.30h gašen je požar na njivi u Maloj Kladuši.
  • Iduća intervencija zabilježena je u Bečićima gdje je došlo do zapaljenja njive i šume, a intervencija je trajala od 14.10h do 15.10h
  • Šumski požar u Glinici gašen je od 15.32h do 17.10h
  • Šumski požar na Krivoj Bukvi iziskivao je intervenciju vatrogasaca od 18.06h do 19.25h
  • Požar u šumi Hresna zahtijevao je intervenciju sedam velikokladuških vatrogasaca koji su ovaj požar gasili od 21.31h do 23.25h.

Dan ranije, podsjetimo, vatrogasci su gasili osam požara. Također, pretežno se radilo o požarima koji su zahvatili njive i šume.

Jedno lice zadobilo je teže tjelesne povrede u saobraćajnoj nezgodi koja je evidentirana u protekla 24h na području naše općine. Krivičnih djela i  narušavanja javnog reda i mira nema prijavljenih.

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražila su 52 pacijenta. Dežurni doktori bili su Kasim Selman i Amra Zulić. Nije bilo upućivanja na dalje liječenje.

Isporuka električne energije je uredna. Za danas su najavljeni prekidi u elektronapajanju ovih trafopodručja: od 08:00 do 16:00h trafopodručja: Pilana Bašić, Bašići, Rašetin zid, Donja Vidovska 2, Omeragići, GSM Repetitor Jankovac, Johovica 1 i 2, Kudići 3, Pržionica, TSH, Klaonica, RP Polje, Biskvit, Dispanzer, Grahovo, Dolovi, Jankovac, Bazen, Mala Kladuša Dom, Mala Kladuša 1, Marjanovac 1 i 2, Šumatac 1, 2 i 3, Farma Šumatac, Dizdari, Vodovod Šumatac, GSM Šabići, Purići, Mravača, Farma Veinac i Veinac 1, 2 i 3.

 Uredno je vodosnabdijevanje na području naše općine, kažu nam u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Prema informaciji iz JKUP „Komunalije“, odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće teku prema planu.

Međunarodni dan rijeka se obilježava 14. marta i prilika je da se bar jednom godišnje podsjetimo na veliki značaj vode i njenu nemjerljivu vrijednost, te na značaj naših rijeka i rijeka općenito. Bosna je blagoslovljena velikim prirodnim bogatstvima, među kojima je i bogatstvo rijeka i podzemnih voda koje nam osiguravaju pregršt pitke vode. Nestašica vode nas neće zahvatiti ako budemo svjesno, savjesno i pravilo upravljali vodama. Dakle, naša je odgovornost paziti na ovo veliko bogatstvo. Trebamo biti svjesni ove činjenice barem jednog dana u godini.

Stanje na putevima i vremenski bilten za 14. mart:

Jutros se na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Zbog niskih jutarnjih temperatura iz BIHAMK –a upozoravaju na moguću poledicu. Poseban oprez savjetuju u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazim tunelima. Skreću pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Apeluju na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjećaju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Danas se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme. Vjetar slab promjenljivog smjera. Dnevna temperatura od 9 do 15 °C.

Opća slika je povoljna. Većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti. Jutarnji sati će biti hladni, stoga je u ovom periodu neophodno posvetiti pažnju odijevanju i zaštiti od nižih temperatura, a u ostatku dana toplije i znatno ugodnije.