Sedmica dana od misterioznog nestanka Davora Dragičevića

Prošla je tačno sedmica dana od misterioznog nestanka Davora Dragičevića, oca ubijenog banjalučkog studenta Davida Dragičevića.

Posljednji put viđen 30. decembra

Davor je posljednji put viđen u noći 30. decembra, oko 23 sata blizu džamije Ferhadija u Banjoj Luci, kada je policija tjerala građane s Trga Krajine poslije skupa "Pravda za Davida".

Te večeri tokom protesta nekoliko hiljada građana još je jednom zahtijevalo da se konačno utvrde stvarni uzroci Davidove smrti.

Tada je uhapšeno nekoliko osoba, a pojavila se i nezvanična informacija da je među njima bio i Davor. No, demant je odmah stigao iz PU Banja Luka.

Policija raspisala potragu

Sutradan, 31. decembra, policija je za Davorom i još četiri osobe raspisala potragu zbog, kako je navedeno, sumnje o počinjenim krivičnim djelima i prekršajima.

Prvog dana 2019. godine policijski službenici PU Banja Luka su Okružnom javnom tužilaštvu dostavili izvještaj protiv četiri osobe zbog sumnje da su izvršili pet krivičnih djela, od kojih su dva krivična djela ugrožavanje sigurnosti i tri ugrožavanje sigurnosti u vezi sa podstrekivanjem. Riječ je o Davoru Dragičeviću, Željku Dabiću, Slaviši Simiću i Steli Milanović.

Dragičević se sumnjiči da je 27. i 30. decembra prilikom javnog govora na dvije lokacije u Banjoj Luci uputio ozbiljne prijetnje i izazvao osjećaj straha i ugroženosti kod dvojice građana.

Kako je navedeno, Dabić, Simić i Milanović sumnjiče se da su umišljajno podstrekivali Dragičevića i druge osobe na izvršenje krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

Medijske špekulacije

Potom se pojavljuju medijske špekulacije da je Davor MUP-u RS ponudio predaju, ali pod svojim uslovima. Navodno je tražio da mu ne bude određen pritvor, ali su to u MUP-u odbili.

- Preko mene nije iznosio nikakve zahtjeve - kazao je advokat grupe "Pravda za Davida" Milan Malešević.

Pojedini mediji u manjem bh. entitetu, pozivajući se na diplomatske izvore, objavili su i informaciju da se Dragičević krije u Ambasadi Velike Britanije u BiH.

I ta informacija demantovana je saopštenjem iz Ambasade, iz koje su istakli da se Davor Dragičević ne nalazi kod njih i da Velika Britanija nije povezana na bilo koji način sa organizacijom protesta u Banjoj Luci.

- Ujedinjeno Kraljevstvo je partner i prijatelj cijeloj BiH i našu posvećenost i predanost građanima BiH pokazujemo dugi niz godina - naveli su u ovoj ambasadi.

Svi se pitaju gdje je Davor

Davorov advokat Ifet Feraget kazao je da je zabrinut odsustvom svog klijenta.

- S obzirom na to da od prekjučer nisam u BiH i imam samo saznanja iz medija, ne mogu davati bilo kakve zvanične informacije. Zabrinut sam jer se s Davorom nisam čuo od jučer ujutro i ne znam gdje se nalazi. Apeliram na sve da fokus vrate na istragu o ubistvu Davida Dragičevića i na nadležne da, bez odlaganja, utvrde odgovornost svih onih koji su svjesno i namjerno blokirali službenu adekvatnu istragu o Davidovom ubistvu - izjavio je Feraget dan nakon Davorovog nestanka.

Zastupnik PDP-a u NSRS Draško Stanivuković, koji je bio jedan od onih za kojim je PU Banjaluka raspisala potjernicu, obraćajući se uživo sa svog Facebook profila sa nepoznate lokacije kazao je da nema informacija gdje se nalazi Davor.

- Njega dobiti ne mogu, volio bih da znam, brinem. Ne znam kako ga nema. Pojavila se informacija da je uhapšen, policija odjednom napala trg. Pojavila se informacija da sam namjerno izazvao pijanstvo kako bih bio uhapšen. Ovo sve radim isključivo zbog višeg cilja. Kad budem sutra gradonačelnik, protestirat ću direktno protiv Dodika. Šta dalje, dragi narode? Dići se do kraja. Hodali smo mirno, stajali na trgu mirno - istakao je Stanivuković.

Ni Suzana Radanović, majka stradalog banjalučkog mladića Davida, ne zna gdje se nalazi njen bivši muž Davor.

- Davora nisam čula, ne znam gdje je. Ljudi dolaze sa raznim informacijama, čula sam da je uhapšen. Zvali smo SUP gdje su rekli da ga tamo nema. Ja dalje ništa ne znam, da li je uhapšen, da li se krije, gdje je i šta je... Dobijam informacije sa milion strana, ne znam kome da vjerujem - kazala je Radanović novinarima.

Jedino su iz grupe "Pravda za Davida" ustvrdili kako je Davor na sigurnom i da je on uvijek bio "dva koraka ispred ubica".

Dodik: Davor Dragičević je pobjegao

Oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je rekao da je grupa "Pravda za Davida", praveći nerede po Banjoj Luci, zloupotrijebila protest koji su im državni organi odobrili 30. decembra, a da su sada nestali oni koji bi trebalo da zbog toga snose određene posljedice.

- Neki od njih su organizovali tajne sastanke, za koje smo tek saznali od njihovih učesnika, na kojima su planirali kako da se zauzmu institucije RS-a i da, po njihovoj terminologiji, izvrše državni udar i pokušaju da preuzmu vlast - istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, oni su nakon 30. decembra bili suočeni s odlučnim odgovorom državnih institucija koje nisu dozvolile da to prođe bez reakcija, pa su pobjegli, kao što je i Davor Dragičević, što pokazuje da on bježi od saznanja da je prekršio zakon.