Sektor peradarstva u BiH: Stanje podnošljivo ali nužna pomoć države

Perad
- Sektor peradarstva u BiH za razliku od drugih nije prekidao proizvodnju tokom pandemije. Oni koji ga čine radno aktivnim, sretni su što su za razliku od nekih drugih mogli raditi, ipak su osjetili posljedice, jer je zbog početnih teškoća u transportu došlo je do poskupljenja koncentrata za prehranu pilića. Na najvećoj farmi za proizvodnju konzumnih jaja u USK zadržali su isti obim rada ali su nezadovoljni jer su ipak očekivali veću pažnju vlasti...

BIHAĆ, 30. maja - Peradarski sektor u našoj zemlji zapošljava oko 20.000 ljudi. Nije bilo prekida proizvodnje pa ni radna mjesta svih njih nisu bila upitna.

Ipak problemi su nastali zbog činjenice da se skoro 70% stočne hrane uvozi, a zbog ograničenja na početku pandemije poskupio je transport te repromaterijal. Uz stopirano povećanje cijena i marži ovaj sektor iz tog razloga pretrpio je štetu.

Veće kompanije će moći i donekle podnijeti taj teret dok je za manje proizvođače to veći problem. Uz to, ugrožen je bio i izvoz naših proizvođača piletine i jaja zbog zemalja koje su na početku pandemije zatvorile svoje granice i zabranile uvoz. Ipak ovaj sektor za sad dobro funkcionira a da bi tako i ostalo nužna je pomoć države.