Seoski turizam donosi sve više novca u BiH

U bh. entitetu RS registrovano je 51 seosko domaćinstvo koje turistima nudi usluge smještaja, najviše u Šipovu i okolini Banjaluke, ali interes raste i u drugim krajevima, ocjenjuju turistički radnici u RS.

Predrag Radoja iz Šipova, koji se već deset godina bavi seoskim turizmom, kaže da njegovo domaćinstvo bilježi oko 500 noćenja na godišnjem nivou, te da na tom području nema dovoljno smještajnih kapaciteta.

"Potrebno je edukovati stanovništvo da se bave seoskim turizmom, jer svako domaćinstvo na selu ima viška prostora koje može iskoristiti u te svrhe, samo mu je potreban podsticaj", rekao je Radoja.

Radoja kaže da su gosti uglavnom stranci i da su posebno zainteresovani za domaću hranu.

"Osim manjeg etno-restorana za služenje hrane, imamo i veći restoran, koji koristimo kao edukativni centar za pripremanje domaćih jela i održavanje edukacija u vezi sa razvojem seoskog turizma", objasnio je Radoja.

Dodao je da se od iznajmljivanja smještaja turistima može zaraditi, jer je ovaj kraj zanimljiv zbog ribolova, planinarenja i samog prirodnog okruženja.

U Turističkoj organizaciji RS ističu da sve veći broj turista dolazi u RS zbog aktivnog odmora, vožnje biciklima, penjanja, pješačenja, pecanja, te da u skladu sa tim i biraju smještaj koji se nalazi u ruralnoj sredini i blizu atraktivnih predjela i lokaliteta.

Turisti mogu da izaberu da li žele da uživaju u visokim planinama i čistom vazduhu uz pogled na Maglić ili Јahorinu ili više žele da provedu boravak sa djecom u nekom seoskom domaćinstvu pored rijeke ili na farmi.

U ovoj organizaciji smatraju da bi se broj gostiju u seoskim domaćinstvima povećao ukoliko bi se poboljšao kvalitet usluga i infrastrukture.

"S obzirom na geografski položaj Republike Srpske i njen veliki prirodni potencijal, svi njeni dijelovi su podjednako atraktivni i značajni za bavljenje ovim vidom turizma", rečeno je u republičkoj Turističkoj organizaciji, prenosi Srna.

U Turističkoj organizaciji Šipova istakli su da ovaj kraj ima velike potencijale za razvoj seoskog turizma, te da je potrebno ulagati u edukaciju i promociju ovog vida turizma da bi se stanovništvo upoznalo sa mogućnostima koje im se pružaju.

"Okolina Šipova bogata je netaknutom prirodom, koja turistima nudi mir i tišinu.Ima i bogatu domaću kuhinju, zbog čega se uvijek vraćaju u ove krajeve", rekli su u ovoj turističkoj organizaciji.

Izvor: