Separatisti u Donjecku trpe ogromne gubitke, preko 50 posto vojnika ubijeno ili ranjeno

322323
U najnovjijem izvještaju Ministarstva odbrane Velike Britanije o stanju na bojnom polju u Ukrajini navodi se da je samoproglašena Narodna Republika Donjeck izgubila 55 posto vojnih snaga od početka ruske invazije u februaru.

Britanci tvrde da se nastavilo snažno granatiranje se Sjeverodonjecka dok ruske snage nastoje staviti šire podrčje u okruženje preko Iziuma na sjeveru i Popasne na jugu.

"Rusija se vrlo vjerojatno priprema za pokušaj raspoređivanja velikog broja pričuvnih jedinica u Donbasu", navodi se.

Ministarstvu ističe da ruske vlasti nisu objavile ukupan broj vojnih žrtava u Ukrajini od 25. marta.

"Međutim, samoproglašena Narodna Republika Donjeck (DPR) objavljuje podatke o žrtvama snaga DPR-a. Do 16. juna, DPR je od početka 2022. godine priznao 2128 poginulih i 8897 ranjenih vojnika", stoji u izvještaju.

Britanci tvrde da su separatisti DPR-a izgubili 55 posto izvornih snaga što predstavlja veliku iscrpljenost ruskih i proruskih snaga u Donbasu.

"Vrlo je vjerojatno da su snage DPR-a opremljene zastarjelim oružjem i opremom. S obje strane, sposobnost stvaranja i raspoređivanja pričuvnih jedinica na frontu vjerojatno postaje sve važnije za ishod rata", zaključuje se u izvještaju britanskog ministarstva odbrane.