Senad Šepić: Ako neće SDA, građani će Hrvatskoj reći NE MOŽE!

Komentar predsjednika Nezavisnog bloka povodom zaključaka i izostanka reakcije GO SDA o gorućem problemu za BiH, Trgovskoj gori.

„Ni slova o najavljenoj izgradnji odlagališta nuklearnog otpada na granici BiH, o ugroženih 230 000 ljudskih života i o prijetnji turizmu na ovom području. Nevjerovatno je da najviši organ SDA ne mari za Nacionalnim parkom Una, niti za ostatkom potencijalno ugroženih područja u oba bh. entiteta. Sramno je ignorisanje ovog problema kojemu se pod hitno mora stati u kraj, a upravo kadrovi SDA u organima vlasti nose najveću odgovornost, prvenstveno za rasvjetljavanje cijele situacije i donošenje konkretnih mjera kao što su jasne reakcije Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH u kojima oni sjede. Ovdje je na vidjelo ponovo izašla ustaljena matrica „drži vodu dok majstori odu“ kojom današnje rukovodstvo SDA doslovno pod tepih gurne veliki dio gorućih probema jer su naučeni da se bave posljedicama a ne uzrokom i prevencijom. To znači „prvo da mi riješimo svoje pozicije, pa ćemo možda onda o nečemu da razmišljamo“.

 

Čak bi i Gebels pozavidio autorima zaključaka posljednje sjednice Glavnog odbora SDA gdje pola od 11 zaključaka govori o podršci samima sebi. Vrh SDA hvali svoje kadrove u Tuzlanskom kantonu, vrh SDA hvali svoje kadrove u Vijeću ministara BiH... Tužno je znati za toliko odsustvo razumijevanja stvarnih problema ljudi u našoj zemlji od danas najveće stranke u BiH, a imati na umu stanje, vrijeme u kojem živimo i izazove prema kojima idemo u budućnosti. 

 

Da je politika podjele očigledna govori i činjenica kako je nastavljena praksa foteljaškog pristupa i prećutnog odnosa prema svemu onome što je plijen višedecenijskih koalicionih partnera. Bitna je očigledno i samo kombinatorika za rukovodstvo Federacije BiH kako bi se dalje nastavilo sa dobro ustaljenom praksom kontrole javnih preduzeća i upravljanja plijenom i uticajem,“ izjavio je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.