Šepić čestitao na svečanoj akademiji i demantirao da se baš ove godine prvi put organizira u Banjaluci

asd
Danas je u Banjaluci održana svečana akademija povodom Dana državnosti BiH. Organizatori iz SDP-a, potpredsjednik ove stranke Vojin Mijatović, izjavio je medijima da je ovo ‘prvi put u postdejtonskoj BiH da se svečana akademija održava u Banjaluci’.

Na ovu njegovu izjavu reagovao je predsjednik Nezavisnog bloka koji je više puta prije 10-15 godina organizirao obilježavanje Dana državnosti BiH u Banjaluci, ali i Prijedoru, Kozarcu… 

Prenosimo njegovu izjavu u cjelosti: 

“Vrlo je važna poruka da je danas svečana akademija povodom Dana državnosti BiH održana i u Banja Luci i čestitam organizatorima iz SDP-a na tome. 

Ali, istine radi, nije to prvi put da se organizuje u Banjaluci od Dejtonskog sporazuma, kako večeras čitam i slušam izjave domaćina, niti je Banjaluka glavni glavni grad Republike Srpske, kako izjavi profesor Slavo Kukić. 

Još 2008. i 2009., bio sam organizator, zajedno sa kolegama iz Političke akademije koju sam vodio, svečanih akademija povodom Dana državnosti BiH, ali i Dana nezavisnosti u Banjaluci. Pred više od 100 prisutnih u hotelu Bosna tada, zatim u Prijedoru, kad nam u pola programa isključe struju, a mi nastavimo akademiju i promociju knjige ‘uz svijeće i upaljače’, ali završimo program kako smo naumili… 

Večeras me jedan od saradnika iz tog vremena podsjeti porukom, i kaže: “za ovu izjavu ‘prvi put u Banjaluci’ kasne nekih 15 godina’’ veli. Ali, sve u svemu, sretan Dan državnosti svima i idemo naprijed BiH. 🇧🇦”

I zaista, kad ukucate u pretraživač vidjećete desetine članaka iz tog perioda koji govore o organizaciji svečanih akademija povodom Dana državnosti, ali i Dana nezavisnosti BiH u Banjaluci, koje je organizirala Politička akademija SDA koju je predvodio Senad Šepić. 

“Na ovom skupu je promovirana knjiga Fikreta Midžića “Granice i teritorija Bosne i Hercegovine od Karlovačkog mira do kraja Prvog svjetskog rata (1699. - 1918.)“.

Obilježavanju Dana državnosti u Banjoj Luci prisustovali su, i novoizbrani potpredsjednik RS-a Enes Suljkanović i potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Ramiz Salkić.

“Politička akademija tradicionalno obilježava 25. novembar u Banjoj Luci i smatramo da su ZAVNOBiH, kojim je povraćena državotvornost našoj zemlji, te antifašizam zajedničko dobro svih naroda i građana Bosne i Hercegovine. Našoj državi je važno da njeni narodi i građani ponovo pronađu zajedničku snagu na afirmativnim osnovama, te tako osiguraju budućnost BiH u porodici modernih evropskih država“, izjavio je Senad Šepić, stoji u jednoj od objava iz 2010. godine. 

Zato, iako je za pohvalu današnja organizacija svečane akademije u gradu na Vrbasu, ostaje nejasno zašto su organizatori iz SDP-a imali potrebu da naglašavaju i ističu da se ovo radi po prvi put ove godine u postdejtonskoj BiH u Banjaluci i da su baš oni ti, jer to nije tačno. 

A nije ni u interesu države čiji dan baš danas slavimo, a niti te stranke, SDP-a koja postoji i prije 1995., a kao “tek se evo sad, 26 godina od Dejtona sjetila da ima BiH i u Banjaluci”. 

Image
th