Šepić: Centralna izborna komisija mora dati pojašnjenje i osigurati fer i poštene izbore

Nezavisni blok poziva Centralnu izbornu komisiju i nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da hitno i precizno upoznaju javnost o svim dešavanjima vezanim za krađe identiteta i glasanje poštom, te neusklađenost broja ličnih karata sa brojem registriranih birača u BiH.

Također, Nezavisni blok je uputio zahtjev rukovodstvu Parlamenta BiH da sazove hitnu sjednicu na kojem će Centralna izborna komisija prezentirati informacije o ovom pitanju i predložiti mjere da bi se osigurali fer i pošteni izbori.

Više od godinu dana, Nezavisni blok je u Parlamentu BiH upozoravao na ove moguće situacije, predložio izmjene Izbornog zakona, uvođenje elektronskog glasanja i veću transpsarentnost biračkog procesa u BiH. Nažalost, vladajuće, ali i neke druge tradicionalne stranke su opstruirale naša zalaganja,  a i Centralna izborna komisija je svojom sporom reakcijom i odnosom pomogla da ne dobijemo ovo rješenje.

Zato od njih tražimo da hitno javnosti prezentiraju sve informacije o ovim slučajevima, javno obznane sve spiskove onih koji glasaju poštom i vrate povjerenje u izborni proces.

Građane pozivamo, da ne dozvole da ih obeshrabre i odvrate od glasanja, te da u rekordnom broju izađu na izbore 7. oktobra i kazne ovakvu vlast i politiku koja se izbornom krađom i namještanjem izbora pokušava održati na vlasti.

Takvim poručujem da je vrijeme za novu politiku i promjene došlo i da ništa ne može stati na put ljudima koji se odluče da naprave promjene, da okrenu novu stranicu u životima i da bolje žive“ -  izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i kandidat za člana Predsjedništva BiH.