Šepić: Dati kandidatski status Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, a ne dati i BiH je ogromna greška EU

.
(Patria) - Evropska komisija je dala preporuku da se Ukrajini, Gruziji i Moldaviji dodijeli kandidatski status. O tome bi trebalo odlučiti Vijeće EU, na sastanku krajem iduće sedmice.

"Snažno podržavam da i ove zemlje dobiju kandidatski status, ali, ostaviti Bosnu i Hercegovinu izvan kandidatskog statusa, u ovakvim situacijama bila bi katastrofalno loša odluka evropskih čelnika. 

To sam im jasno rekao i prilikom nedavne posjete Briselu i nadam se da će to prihvatiti i uvažiti.  Bosna i Hercegovina i ogromna većina naših građana na svakom dijelu zemlje godinama insistiraju na tome da postanemo dio EU", smatra Senad Šepić. lider Nezavisnog bloka i član Koalicije Država.

"Korumpirani i sebični lideri koji su imali i imaju moć da ovu odluku donesu, da ispune uvjete iz ranijih mišljenja Evropske komisije nisu to radili, odgovorni su za ovo stanje u kojem se svi nalazimo, ali, ne bi smjeli građani ispaštati i dalje zbog toga. Ne bi smjela biti oslabljena i ugrožena naša sigurnost i perspektiva u ovom, turbulentom periodu, a takodjer, ne bi smjela ni Evropa razočarati ljude u BiH i ostaviti ih ponovo same, kao što je, u prošlosti uradjeno. 

Lideri članica EU, iz okruženja, prvenstveno Slovenija i Austrija, a zatim i Hrvatska, kroz direktni poziv predsjednika Milanovića, s kojim se odavno oko mnogih stvari nisam opravdano mogao složiti, pozivaju na paket- uz podršku Ukrajini, Gruziji i Moldaviji, da se kandidatski status dodijeli i Bosni i Hercegovini. 

To bi bilo pošteno, pravedno prema ljudima u našoj zemlji, ali i evropski pametno, za dalje odnose, sigurnost i jačenje ove ideje. 

I, ako još neko nije razumio zašto je bilo važno da, prije nekoliko dana, u Briselu postignemo dogovor o našoj, evropskoj perspektivi, nakon današnjih odluka i poziva Evropske komisije, sada mu sve treba biti jasno. 

Usaglašen papir i većinski stav iz BiH biće jak adut u rukama naših prijatelja da se na tom sastanku krajem iduće sedmice, uz podršku Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, bore i izbore za kandidatski status i za Bosnu i Hercegovinu. Sretno BiH.”- objavio je Senad Šepić.

 

Foto:Arhiv