Šepić: Davno smo upozoravali- Vakcine, korupcija i nesposobna vlast nas skupo koštaju

asd
Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić komentarisao je informacije o broju vakcinisanih u zemljama regiona, prema kojem BiH stoji najlošije i dosad nema niti jednog vakcinisanog, dok, recimo Srbija ima preko 300 hiljada dosad, a Hrvatska 70 hiljada.

“Ovakvo je stanje bilo prije nekoliko dana. Danas su brojevi u susjednim zemljama još veći. 

Mi smo još uvijek na 0, čak i ne znamo koje ćemo, koliko, od koga i kada uopće dobiti vakcine. To govori gdje smo, o vlasti i sistemu u našoj državi. 

Još u augustu smo zatražili da se hitno struka i eksperti uključe u ovaj posao, da nam se ne ponavlja scenarij ‘respiratori’. Režim i korumpirani mediji su nam se smijali i nazivali nas populistima. Pola godine nakon toga, imamo ove brojeve i nije više uopće važno to što ste upravu, kad su posljedice skupe. 

Isti je slučaj bio i sa godinama uporne borbe da ispunjavamo uvjete i da BiH postane članica Evropske unije. Nesposobna i korumpirana vlast je sve učinila da taj proces uspori i zaustavlja, iako svi ispaštamo. 

Prošle smo godine imali teško stanje u pandemiji. I BiH, i recimo susjedna Hrvatska. Komšije su, samo zato što su u EU, iz tog Fonda dobile 22 milijarde eura za pomoć privredi. Otprilike smo iste veličine i broja stanovnika države, oni 22 milijarde na raspolaganju za te svrhe, a BiH jedva pola milijarde eura, u svojim preraspodjelama za pomoć privredi. 

Ako neko ne razumije, zašto je važno za BiH da bude u EU, onda možda samo na ovom primjeru i brojevima može vidjeti zašto. I zato se glas i borba za drugačiju politiku i promjene isplati i za nju se vrijedi boriti. Nezavisni blok.”- napisao je na svome FB profilu Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.