Šepić: Dogovor po svaku cijenu neće proći i svima se mora reći ne, ako je to štetno za državu BiH

.
Pregovore koji se zadnjih dana o izbornom zakonodavstvu vode u BiH komentarisao je i predsjednik Nezavisnog bloka i jedan od lidera Koalicije Država Senad Šepić.

Podsjećamo, Šepić je odbio sudjelovanje na ranijim pregovorima u Neumu, za koje se pokazalo da su bili fijasko i samo paravan za vladajuće da pokušaju krivicu prebaciti na druge, a zacementirati stanje i status quo koji njima znači nastavak vladanja i kontrole bh. resursa. 

 

“Angelina Eichhorst nema autoritet niti kredibilitet da vodi pregovore u ime EU-a. Po mnogim potezima se opravdano sumnja da je izlobirana od strane Hrvatske i HDZ-a jer je uglavnom prijedlog HDZ-ovih nevladinih organizacija i Čovićevih ljudi na stolu. 

 

To mora biti odbačeno, zato što ne rješava presude međunarodnog suda, niti je to nadogradnja Dejtona, naprotiv to je prijedlog koji vodi u dodatnu podjelu države.”- navodi Šepić. 

 

Dalje nastavlja da je i “novi američki ambasador izjavio da neće ići dogovori po svaku cijenu i ne treba lomiti preko koljena, a da će biti izbora i to bi trebala biti pozicija i bosanskohercegovačkog bloka. 

 

Ići korak nazad u odnosu na Dejton, bio bi poraz za Bosnu i Hercegovinu, a bojim se da to neki političari ne vide od vlastitog ega i potrebe za njihovom samobitnosti, što se može iščitati iz svake njihove izjave zadnjih dana.”- naveo je. 

 

“Uvjeren sam da državi Bosni i Hercegovini ide na ruku buđenje zapada na ovom prostoru i treba insistirati na jačanju tog prozapadnog položaja i principa. A popuštanje Čoviću je igra za političke slabiće.”- zaključio je Šepić.